Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Συνθήκες «ψυχρού πολέμου», εν μέσω... πολιτικού καύσωνα, επικρατούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθώς η διαχείριση της Χρυσής Αυγής και όσων ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος που σιγά – σιγά παίρνουν διαστάσεις δημόσιας αντιπαράθεσης.

Η χθεσινή δήλωση – διάψευση του Προκόπη Παυλόπουλου σε ρεπορτάζ του Mega Channel περί διαφωνιών του στον τρόπο ποινικής και συνταγματικής διαχείρισης της Χρυσής Αυγής ήρθε να επιβεβαιώσει τον εξελισσόμενο πόλεμο διαρροών στο γαλάζιο παρασκήνιο.

Ο Πρ. Παυλόπουλος δέχεται τις βολές στελεχών του Μαξίμου για υπόγειο πόλεμο προς την κυβέρνηση καθώς εμφανίζεται να έχει ενστάσεις νομικού και συνταγματικού τύπου ως προς την επιλεγείσα διαδικασία, κάτι βέβαια που ο ίδιος διαψεύδει.

Παρόμοιους προβληματισμούς φέρεται, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα εφημερίδων, να έχει διατυπώσει και ο Γραμματέας της κυβέρνησης, εκ των στενών συνεργατών του Σαμαρά και με σαφή δεξιό ιδεολογικό προσανατολισμό, Τάκης Μπαλτάκος, που επίσης δέχτηκε «χτυπήματα».

Ακολούθησαν, οι δημόσιες δηλώσεις και κυρίως η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στην κυβέρνηση, η χθεσινή τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι η Δημοκρατία θα πρέπει να αποδείξει τη δυνατότητά της να απαντήσει θεσμικά αλλά και μία ακόμη τοποθέτηση του Ευάγγελου Αντώναρου που απέρριπτε τη θεωρία των δύο άκρων.

Ενστάσεις για τη θεωρία των δύο άκρων έχουν διατυπώσει αρκετά ακόμη στελέχη μεταξύ των οποίων και οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ντόρα Μπακογιάννη, με την τελευταία να δέχεται δηλητηριώδη σχόλια για όσα έλεγε προ έτους όταν κατήγγειλε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπίζονταν τη 17 Νοέμβρη.

Η πολυεπίπεδη πίεση που δέχεται το επιτελείο του Μαξίμου, καθώς καλείται να διαχειριστεί πολύ δύσκολα και λεπτά ζητήματα, αλλά και η διάθεση στελεχών να διαδραματίσουν ρόλο που δεν τους παραχωρείται μπορεί να ερμηνεύει την πόλωση και το κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι ουδείς θα τολμούσε, σε αυτή τη συγκυρία, να αμφισβητήσει τον Αντώνη Σαμαρά θέτοντας σε περιδίνηση την κυβέρνηση και τη χώρα.

Αυτό, άλλωστε, πλην των «σαμαρικών», το επιβεβαιώνουν και οι κατά καιρούς επικριτές των επιλογών του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Αυτό, πάντως, δεν μοιάζει ικανό να κλείσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει ήδη στο εσωτερικό και δεν αφορούν μόνον κάποιες διατυπώσεις ή πολιτικές επιλογές αλλά την ίδια την κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας...