Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Έκτακτη συνάντηση είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο νέος φόρος ακινήτων που «κλείδωσε» θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, παίρνει λιγότερα από περισσότερους. Ταυτόχρονα σημείωσε πως η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων και, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε πως στη σελίδα 14, υπάρχει η φράση που λέει ότι «για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα».

«Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 4,5% το 2013 και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.

Εν τω μεταξύ, στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου που έχουν σταλεί ήδη στην τρόικα σχετικά με τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης αλλά και με τον τρόπο καταβολή του επιδόματος, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να απαντήσουν, πιθανότατα εντός της ημέρας, στο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Άλλωστε, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.