«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει Εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ. Και αυτό δεν το έκανε, ακόμα και όταν ο Οργανισμός αποδεχόταν εσφαλμένες παραδοχές και εκτιμήσεις στη σύνταξη του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής» ανέφερε κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην βολές της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση τοποθετείται μόνον επί του συμφωνημένου μέχρι σήμερα προγράμματος. Θα αναφέρω όμως, δύο στοιχεία: Πως και με αυτήν την Έκθεση του ΔΝΤ, η χώρα έχει την καλύτερη επίδοση σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς αποτελέσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο - και είναι όροι με τους οποίους πρέπει να αξιολογείται η προσαρμογή, για να μην υπονομεύεται η ανάκαμψη. Και επίσης, σε σχέση με τον δείκτη δυσκολίας δημοσιονομικής προσαρμογής, η Έκθεση παραδέχεται πως η ελληνική οικονομία πέτυχε προσαρμογή με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας» σημείωσε.

Αναφορικά με την παρατήρηση της αντιπολίτευσης, πως το κοινοβουλευτικό Γραφείο Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους, διαπιστώνει σε δική του μελέτη, δημοσιονομικό κενό 11 δισ. μέχρι το 2015, (χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ), ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε πως η μελέτη του Γραφείου, αναφέρεται στη διαφορά ανάμεσα στο επιτευχθέν δημοσιονομικό πλεόνασμα και τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας: 

«Η μελέτη κατά συνέπεια, αναφέρεται στο υπαρκτό πρόβλημα του δημοσίου χρέους, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και χωρίς κορώνες. Ως δημοσιονομικό κενό ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θεωρεί τη διαφορά στόχων και αποτελέσματος - και η μελέτη του ΔΝΤ καταγράφει μηδέν δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2013 και 2014».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε επίσης και τις παρατηρήσεις του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους σχετικά με το αίτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να απαντήσει σε βολές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Επειδή κάποιοι εύκολα μιλούν για αναδιάρθρωση, υπενθυμίζω πως η μελέτη λέει πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανησυχία άλλων κρατών για ηθικό κίνδυνο, ότι μπορεί η αναδιάρθρωση να αποτελέσει αιτία χαλάρωσης - και πως η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνοδευτεί με δικλείδες ασφαλείας. Λέει επίσης πως ένα επιθετικά προβαλλόμενο αίτημα απ' την ελληνική πλευρά, θα επιβάρυνε τις διακρατικές μας σχέσεις με ανυπολόγιστες οικονομικά συνέπειες. Τώρα πράγματι, η μελέτη μου θυμίζει το παρελθόν σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ευελπιστούμε έξοδο στις αγορές το 2014»

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «από φέτος οι θυσίες του ελληνικού λαού άρχισαν να πιάνουν τόπο και έχουμε τις πρώτες ενδείξεις εξόδου απ' την κρίση». 

Ο κ. Σταϊκούρας υπερασπίστηκε τις εκτιμήσεις του προσχεδίου, σημειώνοντας πως οι προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για νέα και επώδυνα μέτρα τον Φεβρουάριο και το φθινόπωρο του 2013, δεν επαληθεύτηκαν.

Θεωρώντας δεδομένη την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος στο τέλος του τρέχοντος έτους και κατά το επόμενο (και μάλιστα με πραγματικούς και όχι λογιστικούς όρους) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει ανοικτό. Ως εκ τούτου, η χώρα οφείλει να εξασφαλίσει διατηρήσιμα πλεονάσματα, συνεχίζοντας την πορεία αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

«Παράλληλα, και εφόσον έχουμε πετύχει το στόχο φέτος, θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Θα αναζητήσουμε τους βέλτιστους τρόπους. Επεξεργαζόμαστε ολοκληρωμένη στρατηγική και ευελπιστούμε έξοδο στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2014».

Στο παραπάνω πλαίσιο, «δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμό και δημαγωγία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Λαμβανομένης υπόψη, της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, είναι ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία όλων των πλευρών του Κοινοβουλίου. «Προσβλέπουμε σε μια πιο ειλικρινή συζήτηση του προσχεδίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο επανακαθορισμός της ευθύνης όλων μας. Χρειάζεται να γίνουν σημαντικά πράγματα, με αυτοδέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη συλλογικά αποδεκτών στόχων - και στην επίτευξη αυτή πρέπει συλλογικά όλοι να συμμετέχουμε» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.