Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πάνω στον άξονα σταθερότητα-επενδύσεις-ανάκαμψη, κινείται ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές και έξοδο από την κρίση μέσα στο 2014. Τις προτεραιότητες αυτές αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, με τον οποίο θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Rasmussen, εντάσσεται στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να καταστεί η Ελλάδα στην συνείδηση της διεθνούς κοινότητας, ως παράγοντας σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας.

Το θέμα της σταθερότητας όμως έγκειται και στην πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Όπως αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός στα στελέχη του, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να στρώσει το δρόμο για να απαγκιστρωθεί η χώρα από το ΔΝΤ και να βγει στις αγορές, καθώς τον Απρίλιο θα τεθεί και επισήμως από τους δανειστές μας το ζήτημα του χρέους, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας.

Η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζεται από δύο παράγοντες: από την στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης στις κυβερνητικές επιλογές και στο κυβερνητικό έργο και από τις κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για το μεν πρώτο, ο κ. Σαμαράς γνωρίζοντας τα όρια των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τις αντοχές της κοινωνίας, θα επαναλάβει την ξεκάθαρη θέση του, ότι από εδώ και πέρα ότι χρειαστεί να γίνει στο επίπεδο της οικονομίας, θα γίνει χωρίς νέα μέτρα και περικοπές, αλλά μόνο με αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στα στελέχη του ότι δεν είμαστε ακόμη στην άκρη του τούνελ, όμως αυτή η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς το «καράβι στρίβει» και χρειάζεται η στήριξη όλων.

Άλλωστε η κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που αναφέρει ότι σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, θα πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει στη μείωση του χρέους, με βάση την παλιά συμφωνία και με τον τρόπο να αποτελεί δικό της ζήτημα.

Αναφορικά με το κομμάτι που έχει να κάνει με την αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει υπευθυνότητα, στρέφοντας τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους βιάστηκαν να εκμεταλλευτούν την προχθεσινή έκθεση του ΔΝΤ και την αναφορά της Ε.Ε. για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, καθώς δεν πέρασε ούτε ένα εικοσιτετράωρο που διαψεύστηκαν από την διπλή αναδίπλωση Ταμείου και Βρυξελλών.

Σε καμία περίπτωση πάντως η Αθήνα δεν θέλει να μπει στη μέση της διαμάχης ΔΝΤ – Ε.Ε. για το θέμα του χρέους, καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, δεν θα πρέπει το πρόβλημα ανάμεσα σε δύο σχολές σκέψης για το ελληνικό χρέος, να γίνει πρόβλημα της Ελλάδας. Αντιθέτως αυτό που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να υπάρξει μια «ενδιάμεση» λύση που κανείς αυτή τη στιγμή δεν περιμένει και η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρον τις θετικές ειδήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα για την ελληνική οικονομία, για να προσελκύσει επενδυτές που θα φέρουν χρήμα, δηλαδή ρευστότητα και θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Δημοσιεύματα, όπως τα χθεσινά, της Wall Street Journal με το κοινό άρθρο των  πέντε ισχυρών της Ε.Ε. Dijsselbloem, Rehn, Asmussen, Regling και Hoyer όπου υπάρχουν θετικές αναφορές για την Ελλάδα και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και των Financial Times σχετικά με το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών Funds για τη χώρα μας, αποτελούν δυνατά επιχειρήματα για την μάχη που δίνει η κυβέρνηση.

Στο κεφάλαιο της σταθερότητας πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα της Χρυσής Αυγής, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του να ξεριζωθεί ο νεοναζισμός και ο εξτρεμισμός από την Ελλάδα και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός, επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι προσπάθειες της κυβέρνησης αναμένεται να ενταθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, καθώς αποτελούν τα δύο κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της απομυθοποίησης του νεοναζιστικού μορφώματος, που ενώ υπήρχε από τη δεκαετία του ΄80, μπήκε στο προσκήνιο τώρα προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης.