Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους της, δήλωσε σε συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που βρέθηκε στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε συνέδριο του Βρετανοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Το ευρώ, η Ελλάδα και η νότια περιφέρεια».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο κράτος». Σημείωσε ότι ο φετινός στόχος επιτυγχάνεται με την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 340 εκατομμυρίων ευρώ και του χρόνου στόχος είναι ένα πλεόνασμα 2,6 δισεκατομμυρίων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η υπόσχεση από την ΕΕ ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα, ακόμα και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξει η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το skai.gr, σε ερώτηση για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στο μηχανισμό είσπραξης φόρων. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η υψηλή ανεργία. «Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό πρόβλημα», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κοινωνική αστάθεια, αλλά μάλλον κοινωνική απόγνωση. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει χρήμα στη χώρα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιό του σημείωσε ότι τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν ένα success story με ιδιωτικοποιήσεις και αναβάθμιση των υποδομών τους.

Σε ερώτηση κατά τη δεύτερη συνέντευξή του για την εμπρηστική επίθεση στο προσωπικό του γραφείο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι το γραφείο του βρίσκεται σε μία ταραχώδη γειτονιά και πως η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη. «Είναι κοντά στο σημείο που συγκεντρώνονται συνήθως οι αναρχικοί. Δεν τους είχαμε ακούσει εδώ και καιρό και μάλλον ήταν ένας εύκολος τρόπος να κάνουν αισθητή την παρουσία τους», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος ξανά στην ανεργία, δήλωσε ότι προκύπτει και μια ευκαιρία, ότι δηλαδή στην Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει προσωπικό με καλή μόρφωση που μπορεί να μιλά δυο ή τρεις γλώσσες σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος.