Γράφει ο Θέμις Δαγκλής

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και οι επιτελείς του θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Το αντικείμενο της συζήτησης τους θα είναι το προφανές, δηλαδή το Κυπριακό.

Ο συντονισμός των δύο πλευρών σε αυτή τη φάση κρίνεται απαραίτητος καθώς οι πιέσεις για μια γρήγορη λύση, ή δυνατόν ως το τέλος του χρόνου είναι αφόρητες.

Οι Τούρκοι κάνουν μια τέτοια δήλωση την ημέρα, οι άλλοι μεγάλοι παίκτες του ζητήματος, δηλαδή Αμερικανοί και Βρετανοί δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια, πιέζουν όμως στο παρασκήνιο. Οι Κύπριοι δεν βιάζονται και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Η επιθυμία του μεσολάβητή του ΟΗΕ Ντάουνερ ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον Αναστασιάδη και τον Ερόγλου της τουρκοκυπριακής πλευράς, στις αρχές Νοέμβρη, που θα έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Νταβούτογλου πρόδωσε και την ημερομηνία, 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι Κύπριοι γείωσαν το θέμα: Για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, λένε, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή δέσμευση και το κείμενο αυτό δεν έχει συμφωνηθεί. Οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, ωστόσο το θέμα κολλάει στο πιο βασικό, δηλαδή στην κυριαρχία του ενιαίου κράτους.

Οι Κύπριοι θέλουν εδώ ξεκάθαρα πράγματα, το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα πρέπει να έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν κάτι πιο ευέλικτο και ασαφές που να επιδέχεται ερμηνειών.

Η συμφωνία σε αυτό το σημείο αποδεικνύεται πολύ δύσκολη, ωστόσο η Λευκωσία είναι ξεκάθαρη. Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, εξ’ ου και οι Κύπριοι διέψευσαν ότι επίκειται συνάντηση στις 4. Νοεμβρίου, όπως θα ήθελε ο Νταβούτογλου.

Αυτή την εικόνα θα μεταφέρει σήμερα στην Αθήνα ο Αναστασιάδης, ότι δηλαδή τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και ότι τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Το να μπλοκάρει η υπόθεση δεν  θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για τον κ. Σαμαρά. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ίσως η κυβέρνηση θα ήταν να πάρει θέση σε ένα ζήτημα που ζημιά μόνο μπορεί να της κάνει κάποια στιγμή στις αρχές του χρόνου.

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα Σαμαρά και Αναστασιάδη είναι η συνεργασία με το Ισραήλ, μετά και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη χώρα αυτή. Εδώ το κύριο ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τα ενεργειακά, και ο Σαμαράς θα προσπαθήσει και πάλι να επαναφέρει στο προσκήνιο το προτζεκτ ενός αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό και κυπριακό αέριο στην Ευρώπη, κάτι που συζητήθηκε και με τους ισραηλινούς στο Τελ Αβίβ.

Ως γνωστόν, η Κύπρος δεν «καίγεται» για έναν τέτοιο αγωγό, ποντάρει στην υγροποίηση του αερίου στην Κύπρο. Ο Σαμαράς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλο του το βάρος και το χαρτί της ελληνοισραηλινής συνεργασίας για να τους αλλάξει τη γνώμη.