Ο καταλυτικός και σημαντικός ρόλος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ υπογραμμίσθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωϊ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος και ο Γ.Γ. του Α. Rasmussen.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Συμμαχία στο παρών αλλά και στο μέλλον μέσα από πιο στενή συνεργασία των χωρών-μελών αλλά και με πιο έντονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας.

Με βάση τα δημοσιονομικά μας δεδομένα και τον απαραίτητο εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών σε όλα τα κράτη της Δύσης, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, καθιερώθηκε και αξιοποιείται στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η αρχή της «έξυπνης άμυνας»(smart defense) που εμπνευστής της είναι ο κ. Rasmussen.

Στο ίδιο πνεύμα, βέβαια, λειτουργεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, με την αρχή της συγκέντρωσης και από κοινού αξιοποίησης πόρων και δεδομένων, το λεγόμενο «pooling and sharing».

"Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Anders Rasmussen, αποτελεί πρόσθετη επιβεβαίωση της ιδιαίτερης σημασίας που η Συμμαχία αποδίδει στο ρόλο της χώρας μας, ως αξιόπιστου εταίρου και παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο" τόνισε ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. Του Νατο και υπογράμμισε ότι η χώρα μας σε όλη τη σύγχρονη διαδρομή της έχει τιμήσει τις εταιρικές και συμμαχικές υποχρεώσεις της, αγωνιζόμενη στο πλάι των Εθνών, που προάσπισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι "το ελληνικό αμυντικό σύστημα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τις πλέον αξιόμαχες σε διεθνή κλίμακα και η χώρα μας διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα, με αποτρεπτική δύναμη, αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο".

Από την πλευρά ο Rasmussen επιβεβαίωσε ότι " η Ελλάδα έχει σημαντική συνεισφορά" και πρόσθεσε "Συζητήσαμε (με τον Δ. Αβραμόπουλο) επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνικές εταιρικές δράσεις, ώστε να καταστήσουμε τις δυνάμεις μας πιο αποδοτικές και με καλύτερη αλληλοσύνδεση.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι στην Σύνοδο Κορυφής του επόμενου έτους θα γίνουν σημαντικά βήματα προς τη διαμόρφωση της Συμμαχίας του μέλλοντος ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσουν κάθε είδους απειλή.

Οι καιροί όπως είπε απαιτούν ενδυνάμωση της συνεργασίας ώστε να επιμεριστεί το κόστος.

Και έκλεισε ο Rasmussen λέγοντας πως προσβλέπει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, στην κοινή μας προσπάθεια να χτιστεί το ΝΑΤΟ του μέλλοντος.