current views are: 1

11 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:59

Συμφωνία για διαρκή συντονισμό Ελλάδας – Κύπρου

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. 

Δημοσίευση 09:59’
αρθρο-newpost

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. 

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. 

Το ενδιαφέρον της συνάντησης μονοπώλησε το Κυπριακό, για το οποίο μετά τη συνάντηση κ. Σαμαράς δήλωσε:

«Με τον Νίκο Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, πάντα με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, βεβαίως, των Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών. Είναι δεδομένο και συζητήσαμε σε βάθος τις λύσεις αυτές και με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Βενιζέλο και με τους δικούς σας Υπουργούς και Αξιωματούχους. Είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Και βεβαίως, είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον Κυπριακό Λαό. Μία λύση η οποία θα είναι, ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στη συνάντηση τέθηκε στο τραπέζι και το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, στο «μικροσκόπιο» των οποίων βρέθηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην περιοχή, «λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή».

Ο κ. Σαμαράς τέλος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρχει μια συνεχής επαφή και ένας διαρκής συντονισμός μεταξύ τους, προκειμένου να έχουμε τα πιο καλά δυνατά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης με δηλώσεις του εξήρε τη συνεχή και ενεργό συνεργασία που έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως στη σημερινή συνάντηση έγινε και μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων του τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στη Νέα Υόρκη, ενώ για το Κυπριακό είπε:

«Επανέλαβα καταρχήν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές, δύσκολες συνθήκες που η Κύπρος αντιμετωπίζει, είμαι αποφασισμένος να εργαστώ μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση που θα διασφαλίζει, πριν και πάνω από όλα, ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου σε Ομοσπονδιακό Κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητα μας ως κράτους μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, από τη μια η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και από την άλλη και ένα λειτουργικό κράτος, το οποίο να μπορεί να αντέξει, αλλά και να λειτουργήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ακόμη:

«Αυτό που συμφωνήσαμε, είναι πως δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα.

Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε απόλυτα πως απαιτείται μια νέα δυναμική στον διάλογο για αυτό και η δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω υποβάλει, εις σε αυτό το στόχο αποσκοπεί.  Ιδιαίτερα η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από τη μια των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία αλλά και τον διάλογο ενώ από την άλλη, θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί να εργάζονται για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητη. Αυτό θα δημιουργήσει και μία άλλη δυναμική εις το πόσο ωφέλιμα είναι, ή θα είναι τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το θέμα τώρα είναι του διαπραγματευτή που θα επισκέπτεται ή θα έχει ή θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την Τουρκία ή και του Τουρκοκύπριου που εκφράζει την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα πλέον, και όχι βεβαίως το ψευδοκράτος ή το παράνομο καθεστώς, γεγονός που κατά τον ίδιο «θα συμβάλλει σημαντικά εις το να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου ή να είναι υπόλογη – αν θέλετε, το πιο σημαντικό – η Τουρκία για τις προτάσεις που κατατίθενται και ιδιαίτερα, κατά πόσον αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι συμβατές με όσα έχουμε διακηρύξει ως περιεχόμενο της λύσης». 

Παράλληλα, δήλωσε ότι επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική.

Τέλος, ο κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για την αμέριστη συμπαράσταση και την τακτικότατη, πλέον, επαφή που δημιουργεί νέες δυναμικές και στη συνεργασία, αλλά και σε αυτό που από κοινό επιδιώκουμε: επιτέλους η Κύπρος να απαλλαγεί από κατοχικά στρατεύματα, να απελευθερωθεί επανενούμενη και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». 

 

 


σχετικα αρθρα