current views are: 1

11 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:24

Αντώνης Σαμαράς: Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τους νεοναζί

«Καμία ανοχή στην παρανομία και σε πράξεις βίας που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και τον φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί στην ένταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Δημοσίευση 11:24’
αρθρο-newpost

«Καμία ανοχή στην παρανομία και σε πράξεις βίας που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και τον φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί στην ένταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Καμία ανοχή στην παρανομία και σε πράξεις βίας που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και τον φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί στην ένταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα οι νεοναζί»

«Είναι παράδοξο και θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα το φαινόμενο των νεοναζί», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία, γιατί δημιουργούν τάγματα εφόδου και ασκούν βία. Τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει, σαν εγκληματίες και έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη. Η παρουσία των νεοναζί εκθέτει τη χώρα, τώρα που μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας, καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους». 

«Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι προς τους νεοναζί, να δείξουμε μηδενική ανοχή και παράλληλα να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δημιούργησαν και αυτό ακριβώς κάνουμε. Μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, η Πολιτεία έδρασε γρήγορα, η Δικαιοσύνη συνέλαβε, απέδωσε κατηγορίες σε βουλευτές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε ευρωπαϊκή χώρα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: 

«Τώρα δείξαμε ότι υπάρχει και πολιτική βούληση και αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η Δημοκρατία πολεμάει και νικά τους εχθρούς της, αλλά δεν πρέπει να γίνει όμοια με τους εχθρούς της. Η Δημοκρατία διαφυλάσσει τα δικαιώματα ακόμη και των εχθρών της. Αν αποδειχθεί το κατηγορητήριο θα υποστούν τις συνέπειες και, εν τω μεταξύ, θα αποκαλυφθούν και οι χρηματοδότες τους, για να φανεί ποιοι τους στήριζαν ενώ ήξεραν».

«Η παράταξή μας ταυτίζει την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η ιδεολογική της ταυτότητα παραμένει ίδια.

«Η ιδρυτική διακήρυξη είναι κήρυγμα πατριωτισμού, εθνικής αξιοπρέπειας και δημοκρατίας και 39 χρόνια αργότερα, οι διαπιστώσεις παραμένουν το ίδιο επίκαιρες. Η παράταξή μας ταυτίζει την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ελευθερία χωρίς έννομη τάξη και δικαιοσύνη».

Ακόμη ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα προϋποθέτει ήπια πολιτικά ήθη και «όσοι παραβιάζουν την έννομη τάξη, υπονομεύουν τη Δημοκρατία».

«Δεν υπάρχει καλή και κακή βία»

Μίλησε, μάλιστα, γενικότερα για τα φαινόμενα βίας, σημειώνοντας ότι «παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνον από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από άλλους. Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της Μαρφίν. Ευθύνη όλων είναι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και να αποδοκιμάζουν τις εκφράσεις βίας και όχι να πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων.

Ορμητήρια κουκουλοφόρων, εντοπίζονται και εξουδετερώνονται. Κάποιοι ενοχλούνται- ας ενοχλούνται. Όσο το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται τόσο κι οι νεοναζί θα απομονώνονται». 

Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για τα γεγονότα στη Μαρφίν και στις Σκουριές θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη

«Δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στην καλή και κακή βία και καλώ όλα τα κόμματα να στηρίξουμε τη νομιμότητα, χωρίς υποσημειώσεις και “ναι μεν αλλά”. Η θεωρία της καλής και κακής βίας τροφοδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως κάνει πολιτική και δεν ασχολείται με τη θεωρία των δύο άκρων, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να σταθούν απέναντι στη βία.

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»

Η ανεργία μειώνεται, ενώ το ΑΕΠ δείχνει, έστω και ελάχιστη, τάση αύξησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας. Το χρέος το ελέγξαμε και το κουρέψαμε- πάνω από 125 δισ. άμεσα και 20 δισ. έμμεσα- και τώρα υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ.».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως «αυτή είναι η συζήτηση και ενώ έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα μας βοηθήσουν. Χθες διαδόθηκε η φήμη για νέα μέτρα, παρά το ότι το έχουμε πει πολλές φορές ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και το είπε και η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, η δε Κομισιόν είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι». 

«Αυτά, οφείλονται στο ότι πιάσαμε τους στόχους μας. Σε κάποιους δεν αρέσει. Κάποιοι ακούν τη λέξη επιτυχία και βγάζουν αφρούς», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και «ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος και όχι τώρα, που αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, όπως μας αναγνωρίζουν διεθνώς, θα πρέπει και στο εσωτερικό να είμαστε σταθεροποιημένοι». 

Μεταφέροντας δε την εμπειρία από τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σημείωσε ότι όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται την Ελλάδα για επενδύσεις.

«Το κόμμα κάνει τολμηρά βήματα»

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αλλαγές στην ΝΔ: «Το κόμμα κάνει τολμηρά βήματα, μεταρρυθμίζουμε το κόμμα σε έναν μεγάλο πολιτικό οργανισμό στο πρότυπο των κομμάτων της Ευρώπης, σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις οργανώσεις ανθρώπους κατευθείαν από την κοινωνία και την αγορά, δημιουργούμε θεματικούς τομείς», είπε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η παράταξή μας κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πάνε οι εποχές που μας καλούσαν να απολογηθούμε για όλα. Είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας. Δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν. Ο λαός δεν θα μας κρίνει με τα κριτήρια των αντιπάλων μας», τόνισε.


σχετικα αρθρα