Την εκτίμηση πως «διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και φέτος επήλθαν για πρώτη φορά στοχευμένες μειώσεις σε φόρους. 

«Προσπαθούμε και για άλλες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, η ύφεση επιβραδύνεται και ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται, παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα. Πάντως παραδέχθηκε πως πρόκειται για θετικές ενδείξεις, μικρού μεγέθους μπροστά στο μέγεθος των θυσιών της κοινωνίας, που αποτελούν, όπως είπε, το εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας και όχι για εφησυχασμό. 

Πρόσθεσε πως «η ελληνική κοινωνία προβλέπεται να εξέλθει από παρατεταμένη ύφεση, κυρίως λόγων ανάκαμψης επενδύσεων και ενίσχυσης εξαγωγών». 

Για την ανεργία είπε πως το 2014 προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς νέες οριζόντιες περικοπές και ότι το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά ως απόλυτο μέγεθος θα μειωθεί. 

Για το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, επανέλαβε πως παραμένει ανοικτό και ότι, εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα «θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του χρέους και θα αναζητήσουμε, μέσα από διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».