Τη δική του νομοθετική πρόταση για τις προϋποθέσεις αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων, κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου «να καλυφθεί το κενό που αναδεικνύει η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως κορυφώθηκε με τον πρόσφατο φόνο του Παύλου Φύσσα».

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναστολή χρηματοδότησης αποφασίζεται από τη Βουλή για λόγους σεβασμού προς την αυτονομία της, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Προέδρου του Σώματος προς την Ολομέλεια και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η αναστολή αφορά κόμματα των οποίων ο επικεφαλής, ή η μισή τουλάχιστον, κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν καταδικασθεί, ή κρατούνται προσωρινά με βάσιμες ενδείξεις ενοχής, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, προτείνεται η οριστική διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση της αμετάκλητης αθώωσης (ή απαλλακτικού βουλεύματος) η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται άτοκα στο δικαιούχο κόμμα.

Η διαφορά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από αυτήν που έχει, ήδη, καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, έγκειται στη φύση των αδικημάτων που ελέγχονται, στο βαθμό εμπλοκής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ελεγχόμενου κόμματος στις εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και στη διαδικασία ενεργοποίησης της σχετικής πρόβλεψης: Έτσι, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αναστολή χρηματοδότησης και για το έγκλημα των τρομοκρατικών πράξεων (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), πέραν του κακουργήματος της σύστασης εγκληματικής συμμορίας (άρθρο 187) - στα οποία θα πρέπει να εμπλέκεται τουλάχιστον το ένα δέκατο των βουλευτών, ή το ένα πέμπτο των ευρωβουλευτών, ή των μελών του κεντρικού οργάνου της διοίκησης του κόμματος (ή συνασπισμού κομμάτων).

Η κυβερνητική τροπολογία, προβλέπει, επίσης, την αυτοδίκαιη άρση της χρηματοδότησης, χωρίς την παρεμβολή της Βουλής, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κατόπιν ενημέρωσής τους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, πως δεν περιλαμβάνει στις προϋποθέσεις της αναστολής χρηματοδότησης, το έγκλημα της κατασκοπείας, τόσο για το «μη πιθανό ενός τέτοιου ενδεχομένου υπό τις παρούσες συνθήκες», όσο και για το ιστορικά βεβαρημένο του όρου από την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Η πρόβλεψη για το κακούργημα της κατασκοπείας, υπήρχε στην αρχική εκδοχή της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά αφαιρέθηκε στην τελική της έκδοση.