Ως μείζον ζήτημα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ το θέμα της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, προς το οποίο εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση.

«Το εννοούμε απολύτως» αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφερόμενες στο θέμα και παραπέμπουν στη χθεσινή ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε «όχι μέτρα, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι ανακύκλωση της ύφεσης και της ανεργίας».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του προέδρου του Κινήματος «απαντά απόλυτα στα διάφορα σενάρια που καθημερινά αναπτύσσονται». Και προσθέτουν ότι, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «αυτό ισχύει για όλους, την κυβέρνηση, για τα δύο κόμματα, για τον πρωθυπουργό και για τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης». Νέα μέτρα, τονίζεται επίσης, «δεν αντέχει η κοινωνία, δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα, δεν το αντέχει κανείς. Δεν το αντέχει η Ευρώπη ως ιστορική, κοινωνική και αναπτυξιακή οντότητα».
Στη Χαρ. Τρικούπη υψηλή προτεραιότητα δίνουν και στην προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και όπως αναφέρουν πηγές του Κινήματος «την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Προγραμματικό Πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας». Για το θέμα αυτό έχει προηγηθεί πολιτική συνεννόηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σαμαρά, ενώ τα επί μέρους σημεία θα συμφωνηθούν από αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων.

Ωστόσο στη συνεργασία των δύο κομμάτων υπάρχουν και κάποια «αγκάθια», όπως αυτό που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στον «Καλλικράτη».

Όπως αναφέρουν οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη δεν επιτρέπονται αιφνιδιασμοί για αλλαγές στον «Καλλικράτη». Και προσθέτουν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο σε κάθε φωτογραφική ή ρουσφετολογικού χαρακτήρα αλλαγή στα όρια των Δήμων που καθόρισε ο «Καλλικράτης».

Σχετικά με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό έργο αναφέρεται ότι στο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων η κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει το Κίνημα.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης τονίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρότασή του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με δεδομένο ότι η εφαρμογή του δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις στο περιβάλλον χωρίς τα αναμενόμενα οφέλη ως προς τα έσοδα».

Η Χαρ. Τρικούπη ζητά από την κυβέρνηση «έξω από επικοινωνιακές λογικές να διαπραγματευθεί την μείωσή του, ανακουφίζοντας τους πολίτες εν όψει του χειμώνα».

Σημαντικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι και η επιβολή «εισιτηρίου» 25 ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία, καθώς η Χαρ. Τρικούπη ζήτησε την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου αυτού, «τόσο για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, όσο και για να παραμείνει η καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας στους πολίτες».

Το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται τη δικαιολογία του υπουργείου Υγείας ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο», διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις που έκανε η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα».

Η Χαρ. Τρικούπη τονίζει επίσης πως «όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται και όταν ελπίζουμε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που στηρίζουμε στην Υγεία οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε κάποιο μέτρο που δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες». Και ζητά από τον κ. Γεωργιάδη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με το ζήτημα της «κεντροαριστεράς» υπενθυμίζουν την αναφορά του κ. Βενιζέλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που είπε: «Είμαστε έτοιμοι με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτη ισοτιμία να συνομιλήσουμε και να συστρατευτούμε με Κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους εντεταγμένο στην ευρύτερη προοπτική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης».