Τέσσερις «κόκκινες γραμμές» θέτει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας σε συνέντευξή του στον «Επενδυτή» μείωση μισθών και συντάξεων, αύξησης φόρων μέσα στο 2014 και αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία εξόδου από την κρίση και για την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας τα επόμενα χρόνια.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουμε φόρους το 2014» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΚ σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα στο Ασφαλιστικό είναι τόσο μεγάλο που δεν θα μπορεί να καλυφθεί. Σημειώνει πως στόχος είναι τώρα η ανάσχεση της ύφεσης, μέσω της οποίας θα υπάρξει αύξηση στα έσοδα των Ταμείων.

Για το «καυτό» ζήτημα του ελληνικού χρέους δηλώνει ότι «ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει. Δεν το δέχονται αυτοί στους οποιους έχουμε το χρέος. Η μείωση του χρέους πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να τον θέλουν όλοι. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις, όταν δεν τις θέλει ο άλλος».

Τονίζει πως με την τρόικα γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση και πως έως στιγμής, η Ελλάδα έχει πετύχει αυτά που θέλει και εκτιμά πως το 2014 είναι πολύ πιθανό η χώρα να βγει στις αγορές για ένα μικρό ποσό. 

Διευκρινίζει, δε, πως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές έστω και δοκιμαστικά, αλλά γι αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: «να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα βιώσιμο και θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης».

Στην προοπτική μιας νέας δανειακής σύμβασης απαντά «δανειακό πρόγραμμα δεν σημαίνει απαραίτητα μέτρα» και αναρωτιέται: «Επιτέλους, τι μέτρα παραπάνω να πάρουμε; Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και δεν χρειάζονται...» σημειώ΄νοντας ότι «διαρθρωτικά μέτρα, στοχευμένα όπου χρειάζονται, θα ληφθούν».

Σε ερώτηση, τέλος, περί της θεωρίας των δύο άκρων, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως «άκρο είναι ο,τιδήποτε κάνει εγκληματικές πράξεις. Οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, απ΄όπου κι αν προέρχεται, είτε από την άκρα Αριστερά, είτε από την άκρα Δεξιά, είτε απ΄όπουδήποτε είναι τιμωρητέα και δεν συνάδει με τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού. Πολιτικά, όμως, αυτή τη στιγμή εγώ βλέπω ένα άκρο και όχι δύο».