Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ για την επανάληψη ευρωπαϊκής ασκήσεως που είχε γίνει και πριν από τρία περίπου χρόνια με σκοπό, την παροχή προστασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι καταστολής από το Στρατό κοινωνικών εξεγέρσεων.

Για του λόγου το αληθές το ΓΕΕΘΑ καλεί και τα ΜΜΕ προκειμένου να παρακολουθήσουν την εν λόγω άσκηση και να ενημερωθούν από αξιωματούχους για όλη αυτή τη δραστηριότητα.

Θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου (την ερχόμενη Πέμπτη) στην περιοχή Νέα Σάντα στο Κιλκίς και θα φέρει την  ονομασία  «ΤΑΛΩΣ-13». Πραγματοποιείται στα πλαίσια της  Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Σχηματισμού "HELBROC".

Θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στο newpost.gr ότι η ομάδα αυτή θα εκπαιδευτεί στο να παρέχει ασφάλεια στο να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που πρέπει. Αναπτύσσει δράση εκεί που για κάποιους λόγους δεν υπάρχει αστυνομία.

Οι άνδρες της ομάδας αυτής, φέρουν μόνο ασπίδες και κλομπ. Όχι όπλα.  Μπαίνουν ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες –ενδέχεται και αντίπαλες- με αποστολή να μην λεηλατηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ή να μην επιτραπούν συμπλοκές μεταξύ των αντιμαχόμενων κοινωνικών ομάδων.

Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που παίρνει εντολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά και μόνο από τον ΟΗΕ.

Όταν είχε γίνει πριν  τρία χρόνια είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ελληνικός Στρατός είχε εκπαιδεύεται στο να καταστέλλει κοινωνικές εξεγέρσεις με τη χρήση βίας.
 
Γ.Κοκ.