Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να μην αντιμετωπίζει εαυτόν ως... βατράχι αλλά δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος να εμπλακεί η Ελλάδα σε μία αέναη μάχη μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πολύ μεγάλος.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή προς την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διαμάχη των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά αφορά μόλις 11 δισ ευρώ, ποσό που υπολείπεται ώστε η πρόβλεψη για το ύψος του χρέους να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στις κινήσεις τακτικής των εταίρων, στις οποίες ενέταξε και τις διάφορες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ή επιβολής νέων φόρων στη γονατισμένη ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να τραβήξει επί μακρόν προκαλώντας αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και απομακρύνοντας επενδυτές.

Με στόχο τη γρήγορη επίλυση του ζητήματος, η ελληνική πλευρά (Σταϊκούρας, Λαζαρίδης, Μαυραγάνης) φέρεται να επεξεργάζεται σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγούν σε μείωση του χρέους χωρίς συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών της ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Τα σενάρια αυτά λαμβάνουν βέβαια ως δεδομένη την επιμήκυνση των διμερών δανείων στα 50 χρόνια (από 15 – 25 σήμερα) και ελαφρά μείωση του επιτοκίου. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιδιώξει λύση του προβλήματος χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Το σενάριο προβλέπει τη συγκέντρωση των 20 περίπου ελληνικών τίτλων (ομόλογα) που σήμερα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά σε 4 – 5 τίτλους και, μέσω αυτής της διαδικασίας, την επαναγορά μέρους του χρέους. 

Οικονομικοί παράγοντες κάνουν λόγο για... κίνηση απελπισίας καθώς, επι της ουσίας, η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο περί το 6% προκειμένου να αγοράσει τίτλους με χαμηλότερο τοκοχρεολύσιο. Ωστόσο, σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι, με την επιμήκυνση των επίσημων δανείων, και με δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο επίπεδο του 60% της ονομαστικής τους αξίας, η Αθήνα θα καταφέρει να «σβήσει» πολλαπλάσιο κομμάτι χρέους, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και, παράλληλα, επιτυγχάνοντας έξοδο στις αγορές. Κάτι που μοιάζει να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο.