Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Θολό είναι ακόμα το τοπίο για τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, αφού έντονο είναι το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία. Το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένης της σημασίας του, αποτελεί τον νο. 1 στόχο του SPD, με τα σενάρια να «φουντώνουν» αλλά και να εναλλάσσονται.

Δύο δεδομένα ήταν από την αρχή γνωστά: Οι Σοδιαλδημοκράτες και ο αρχηγός τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήθελαν την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο, με τη Μέρκελ και τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ να επιθυμούν να διατηρήσει ο βετεράνος πολιτικός το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. To SPD θέλει δικό του το πλέον υπουργείο με στόχο να δώσει το στίγμα του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (ευρωζώνη), έχοντας επικρίνει με σφοδρότητα τις πολιτικές λιτότητας της καγκελαρίου.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία είναι το μόνο που έχει το δικαίωμα να θέσει βέτο σε απόφαση της Καγκελαρίας, αποτελώντας βασικό λόγο για τον οποίον το κόμμα του Γκάμπριελ θέλει το χαρτοφυλάκιο, ώστε να συνδιαμορφώσει πολιτικές και όχι να παίξει το ρόλο κομπάρσου, όπως έκαναν οι βαριά ηττημένοι Φιλελεύθεροι (FDP).

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες θέσουν βέτο για τη συμμετοχή τους στον συνασπισμό, ζητώντας το υπουργείο πάση θυσία, τότε είναι πολύ πιθανό ο Σόιμπλε να αναλάβει τιμητικά το υπουργείο Εξωτερικών. Στα παραπάνω θα παίξουν ρόλο και οι καραμπόλες, με τις προθέσεις του Γκάμπριελ να μην είναι ακόμα ξεκάθαρες. 

Το όνομα του επικεφαλής του SPD έχει ρόλο ρυθμιστή αφού παίζει και για τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών. Εάν αποφασίσει να μην ριψοκινδυνεύσει με φθορά, ενόψει των εκλογών του 2013 οπότε θα διεκδικήσει την Καγκελαρία, θα μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Τότε στην κυβέρνηση θα μπει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες «φλερτάρει» έντονα με το ΥΠΟΙΚ, αν και δεν θεωρείται εξπέρ στα οικονομικά.

Εκτός από το όνομα του 57χρονου σοσιαλδημοκράτη, τέως αντικαγκελάριου, στο προσκήνιο είναι και αυτό του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Τόμας Όπερμαν, αν και δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στο Εσωτερικών ή στο Άμυνας. Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει δείξει και ιδιαίτερη θέρμη στην ανάληψη της θέσης.

Το όνομα του μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν -που ανήκει ιδεολογικά στο SPD- έπαιζε πριν από τις εκλογές για τη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η προ ημερών δήλωσή του, όμως, ότι θα τηρήσει το συμβόλαιό του με την ΕΚΤ, που λήγει το 2019, αποδυναμώνει αυτομάτως την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος, πάντως, γνωρίζει τα κατατόπια στο υπουργείο αφού έχει διατελέσει υφυπουργός.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα από το CDU, αυτή της Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσει και τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας θητείας της.

Aκόμα είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, από τη στιγμή που οι συνομιλίες των δύο πλευρών είναι σε εξέλιξη. Η ονοματολογία θα γίνει πιο συγκεκριμένη πιθανότατα μετά τη δεύτερη μεγάλη συνάντηση CDU/CSU - SPD τη Δευτέρα, ενώ οι επιμέρους επαφές συνεχίζονται.

To (νέο;) πρόσωπο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού, ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική στο σύνολό της, δεδομένης της «ηγεμονίας» του Βερολίνου στην Ε.Ε. Η απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η ανάληψη του υπουργείου από σοσιαλδημοκράτη πολιτικό δεν αναμένεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα, ούτε να σηματοδοτήσει «στροφή» της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, όμως ενδέχεται να κάνει το Βερολίνο ένα βήμα πίσω σε σχέση με την αδιάλλακτη στάση που τηρεί από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μέχρι και σήμερα.