Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων μετά τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και με κρίσιμα νομοσχέδια και τροπολογίες ενόψει, άρχισε πριν από μερικές ημέρες η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κορυφωθεί η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Άρσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, χρηματοδότηση κομμάτων, αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, Δημόσια Τηλεόραση και Προϋπολογισμός αποτελούν μερικά μόνο από τα «καυτά» θέματα που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν θυελλώδεις συνεδριάσεις, ενώ δεν αποκλείεται- για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου, να δώσουν το παρών και προφυλακισθέντες βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, η σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή, μεταξύ άλλων, τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, τη θεωρία των δύο άκρων και τις εξελίξεις στην οικονομία αναμένεται να μεταφερθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ενδεικτικό των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, είναι το σχόλιο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δημοσίευμα της «Αυγής» περί... προβοκατσίων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πολιτική με βάση δημοσιεύματα, αλλά καταθέτει ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο και ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή.

Οι εξελίξεις, μάλιστα, τουλάχιστον στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής θα είναι καταιγιστικές από την εβδομάδα που αρχίζει αύριο. Την Τετάρτη, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας η Ολομέλεια θα συγκληθεί για να αποφασίσει (με την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας με κάλπη) και για τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας προκειμένου να παραπεμφθούν ή όχι στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Ευστάθιου Μπούκουρα, για τους οποίους οι ανακριτικές αρχές ζητούν να παραπεμφθούν για εγκληματική δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και για εγκληματική δράση, η οποία αφορά την προσβολή του πολιτεύματος.

Θετική επίσης, ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την άρση της ασυλίας άλλων τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους οι δικαστικές αρχές διαβίβασαν αίτημα για παραπομπή: του Ηλία Κασιδιάρη για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης, του Ηλία Παναγιώταρου για διατάραξη κοινής ειρήνης και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου για παράνομη λειτουργία ραδιοερασιτεχνικού σταθμού.

Ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η τροπολογία κατατέθηκε τελικά από το υπουργείο Εσωτερικών με την απάλειψη των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας) και 148 (διακεκριμένη κατασκοπεία), ενώ παρέμειναν τα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις).

Η τροπολογία, που είχε αρχικά προστεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια», θα κατατεθεί τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις». Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία  διότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθυστερεί να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του πρόταση για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων, προκειμένου - όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωσή του - «να καλυφθεί το κενό που αναδεικνύει η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως κορυφώθηκε με τον πρόσφατο φόνο του Παύλου Φύσσα».

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί από την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, το οποίο θα αποτελεί συγκερασμό των τεσσάρων προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί (από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και θα υλοποιεί την απόφαση - πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ωστόσο, το πρόγραμμα της Βουλής δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, η οποία άρχισε την Παρασκευή σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία και τις εισηγήσεις της περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και ένταξης της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα έχει οικοδομηθεί σε αντιαναπτυξιακή βάση, ενώ αμφισβήτησε ιδιαίτερα το διαχειρίσιμο του δημοσίου χρέους.

Τέλος, στο νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» κατατέθηκε τελικά την Παρασκευή η τροπολογία τόσο για το κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ενώ η σχετική συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε κατατεθεί για το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Βουλή, στις 10 Ιουνίου αντικαταστάθηκε τελικά από τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στη συγκυβέρνηση καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμευτεί δημόσια πως θα καταψήφιζαν την εν λόγω ΠΝΠ.