Σε τρεις άξονες κινείται το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, το χρονοδιάγραμμα του οποίου επεκτείνεται αρκετά μακρύτερα από τις ερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, ο βασικότερος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και η επάνοδός της σε τροχιά ανάπτυξης.

Τόσο η σύλληψη μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όσο και η παραδοχή από όλα τα διεθνή οικονομικά κέντρα ότι επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνουν πολιτικό χρόνο στον πρωθυπουργό σύμφωνα με την εφημερίδα και του αφήνουν το περιθώριο ακόμα και να υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, χωρίς να κινδυνεύει να προδοθεί, ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Στους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά είναι να μεταδώσει με πράξεις σιγουριά και να διαβεβαιώσει ότι τα δύσκολα πέρασαν και για να το πετύχει αυτό σκοπεύει να αξιοποιήσει από φέτος το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ειδικότερα θέλει να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για αξιοποίηση του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος για την αποκατάσταση των αδικιών που επέβαλε το μνημόνιο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ και κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα μπορέσει να διαθέσει τα 350 εκατ. ευρώ στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο ψαλίδι στα εισοδήματά τους, με βασική προτεραιότητα στους συνταξιούχους, τους ένστολους και τους δικαστές. Ακόμα δεν έχει καταλήξει ωστόσο εάν τα χρήματα αυτά θα διατεθούν ως εφάπαξ βοήθημα ή ως πάγιες αυξήσεις συντάξεων και μισθών.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει επίσης και σε μία νέα ρύθμιση του χρέους που θα είναι αρκετή για να απαλλάξει τους προϋπολογισμούς από το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των τόκων και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις αγορές.

Επόμενος σταθμός του Αντώνη Σαμαρά είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει το 2015. Κύκλοι του πρωθυπουργού αφήνουν να διαρρεύσει ότι επιθυμεί την εκλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής και είναι ανοιχτός στο να προτείνει υποψήφιο η Αριστερά.

Στόχος του είναι να μην προκληθούν εκλογές πριν από το 2016, χρονιά που θεωρεί ότι θα έχει ξετυλιχθεί το πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης. «Ο ελληνικός λαός θα έχει επιλέξει με βάση συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και ας επιλέξει όποιον θέλει» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του που επικαλείται η εφημερίδα. ​