«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αποστολές του ΝΑΤΟ και είναι κάτι που εκτιμούμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα την Πέμπτη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει με περιθωριοποίηση στο διεθνές στερέωμα λόγω των συνεχών περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς».

«Η Ευρώπη δεν θα μπορεί πλέον να παίζει ρόλο στη διαχείριση κρίσεων και το κενό θα καλύψουν νέες ανερχόμενες δυνάμεις. Εκεί έγκειται η ανησυχία μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν υποστήριξε ότι «η μείωση των ελλειμμάτων είναι κρίσιμη παράμετρος για την εθνική άμυνα. Οι χρεωμένες χώρες είναι πάντοτε πιο ευάλωτες και ως πολιτικός καταλαβαίνω την ανάγκη να μπει τάξη στα οικονομικά».

«Αν βρεθεί μία μόνιμη λύση στο Κυπριακό, αυτό θα διευκόλυνε σημαντικά την αμυντική συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ. Καλώ λοιπόν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για την επανένωση των δύο κοινοτήτων, κάτι που θα λειτουργήσει κυρίως προς όφελος των πολιτών της Κύπρου», αναφέρει ο γγ του ΝΑΤΟ για τη Μεγαλόνησο.

Ερωτώμενος για τα αμυντικά κενά της Ευρώπης και πώς μπορούν να καλυφθούν, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ο κ. Ράσμουσεν υπενθυμίζει τα μαθήματα που πήρε η Συμμαχία από την κρίση στη Λιβύη: «Το καλό με τη Λιβύη ήταν ότι η Ευρώπη απέδειξε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας, ότι μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο σε μία στρατιωτική επιχείρηση, αντί για τις ΗΠΑ. Από την άλλη όμως, για πολλά πράγματα έπρεπε και πάλι να στηριχθούμε στην Αμερική. Για παράδειγμα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της “Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Παρακολούθησης”. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών. Δεύτερον, έχουμε μεγάλες ελλείψεις στον εναέριο ανεφοδιασμό. Εχουμε πολλά μαχητικά αεροσκάφη στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορούμε να τα ανατροφοδοτήσουμε στον αέρα με καύσιμα και χρειαζόμαστε αμερικανική υποστήριξη. Και βέβαια έχουμε πρόβλημα στα μεταγωγικά μέσα. Διαθέτουμε περισσότερους στρατιώτες στην Ευρώπη απ’ ό,τι στην Αμερική, αλλά δεν μπορούμε να τους κουνήσουμε. Εξ ου και είναι απαραίτητη η ενίσχυση σε βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη».