Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τέλος στα σενάρια περί αλλαγών στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών επιδίωξε να θέσει χθες ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου η φημολογία να μην λάβει διαστάσεις κυβερνητικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός, που ήδη με την επιστροφή του από το Ισραήλ, είχε δει το κλίμα που διαμορφωνόταν για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου να δράσει κλείνοντας τη σχετική συζήτηση. Ο λόγος ήταν ο κυριακάτικος τύπος που, σε συνέχεια διαδικτυακών δημοσιευμάτων, έκανε λόγο για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών, διαφορετικές αντιλήψεις για το δέον γενέσθαι ενώ ήδη κυκλοφορούσαν μέχρι και ονόματα... αντικαταστατών του υπουργού.

Έτσι, νωρίς το πρωί της Κυριακής, μέσω του Σίμου Κεδίκογλου η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «τα όσα γράφονται για τον πρωθυπουργό και τον κ. Στουρνάρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού»

Μιλώντας στο newpost, συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν ότι θα ήταν αδιανόητη μία παράταση της αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δύσκολες διαπραγματεύσεις μπροστά της, αρχής γενομένης τις επόμενες ώρες με το Eurogroup.

 Θα ήταν αδιανόητο σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα, να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, εξέλιξη που θα έστελνε μήνυμα σύγχυσης σε ΔΝΤ και Ευρώπη, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Με άλλα λόγια, η επιλογή του Πρωθυπουργού μοιάζει με κίνηση  force, υπαγορευμένη από τη συγκυρία και τους δύσκολους χειρισμούς που έπονται. Οι σχέσεις των δύο πλευρών θα κριθούν, ενδεχομένως, και τις λίγες επόμενες εβδομάδες όταν η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις τελικές απαιτήσεις της τριμερούς, οπότε και θα αποκαλυφθεί αν και σε ποιό βαθμό υπάρχει διαφορετική γραμμή μεταξύ Μαξίμου και Υπ. Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και μέσα στη διαπραγματευτική ομάδα που «αναμετράται» με την τρόικα που εκτιμούν ότι, αν και ο χρόνος δεν έχει φτάσει, στο δρόμο προς τις κάλπες – όποτε κι αν αυτές στηθούν – ο Πρωθυπουργός θα αφήσει πίσω τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να σηματοδοτήσει και πολιτικά την αλλαγή εποχής.

Οι ίδιες πηγές, υπενθύμιζαν ότι, διαχρονικά, το τέλος μίας οικονομικής περιόδου σηματοδοτείται από την αλλαγή στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.