Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι περισσότερες χώρες θα εξέλθουν από την ύφεση μέσα στο 2014, αλλά υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, από πλευράς ΔΝΤ επανατονίσθηκε με έμφαση η «δέσμευση των Ευρωπαίων» για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επαινώντας τις ελληνικές αρχές για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που είχαν αναλάβει το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους, αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Από πλευράς ευρωζώνης, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι ένα νέο «κούρεμα» είναι αναγκαίο. Επίσης, τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ 'Ασμουσεν, ότι «το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ είναι μικρός δανειστής και έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει στο ακέραιο πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρεζά Μογκαντάμ, δήλωσε ότι ακόμη είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη φετινή ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να κάνουν «ιστορικές αλλαγές», με σκοπό να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχουν "σημαντικές καθυστερήσεις" στις μεταρρυθμίσεις λειτουργίας και αποστολής του ΔΝΤ, με ένα από τους βασικούς λόγους το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, λόγω του ρόλου των ΗΠΑ ως μέλος του Ταμείου.