«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βγαίνει στην επίθεση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό προσδοκώντας καθώς το δράμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη επιστρέφει στη χώρα όπου άρχισε», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

Όπως γράφει το αμερικανικό πρακτορείο «έχοντας πατάξει το εθνικιστικό κόμμα που συνδέεται με ένα φόνο και λέγοντας πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό είναι εντός των στόχων, ο Σαμαράς θέλει μεγαλύτερη βοήθεια για ένα έθνος που ήδη έχει λάβει βοήθεια ύψους 240 δισ. ευρώ. Η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στο Λουξεμβούργο θα σηματοδοτήσει το κατά πόσο θα βοηθήσει η Ευρώπη τον Σαμαρά να παραμείνει στην εξουσία». 

To Bloomberg επισημαίνει πως η χώρα παραμένει βυθισμένη στον έκτο χρόνο ύφεσης που έχει οδηγήσει την ανεργία στο ρεκόρ του 28% ενώ ο Σαμαράς ζητά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. 

«Ο Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στο εσωτερικό λόγω του υψηλού επιπέδου απόγνωσης και οργής του ελληνικού λαού», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους και την ίδια στιγμή χρειάζεται να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο υφιστάμενο περιβάλλον, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και άνετη».

Ο Σαμαράς επισημαίνει το Bloomberg έχει δύο πλεονεκτήματα έναντι των προκατόχων του: αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα και προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά από το 2007. 

Στο άρθρο τονίζεται πως «η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική διότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Νοέμβριο να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια όταν η Ελλάδα επιτύχει πλεόνασμα προ τόκων –δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα».

Η χώρα όπως αναφέρεται έχει ένα ακόμα ατού αφού αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο και αυτή θα είναι στο τιμόνι της ΕΕ όταν θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2014.