Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αποζημίωση των ομολογιούχων που συμμετείχαν στο PSI απηύθυνε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο «από το 2012 το υπουργείο Οικονομικών έχει εκφράσει το θέμα της αποκατάστασης της τεράστιας ζημίας που υπέστησαν οι έλληνες αποταμιευτές, οι οποίοι, εμπιστευόμενοι το ελληνικό Δημόσιο, ήταν, παρέμειναν ή έγιναν κάτοχοι ομολόγων του, πληρώνοντάς το πανάκριβα όταν το PSI εφαρμόστηκε και εναντίον τους».

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε δική του επίκαιρη ερώτηση, υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε η αποκατάσταση αυτή να γίνει και εντός του 2012. Ωστόσο, πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος δίχως να γίνει το παραμικρό.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λοβέρδος, παραθέτει σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Στουρνάρα γιατί όπως αναφέρει δεν θέλει να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ρωτά:

«α) Γιατί με το άρθρο 3.5.β του ν. 4046/12 (που επιβεβαιώθηκε και με άλλους μεταγενέστερους νόμους), επιτράπηκε  στα νομικά πρόσωπα, κατ’ουσίαν στις τράπεζες, να εκπίπτουν από τα έσοδά τους τις ζημίες που υπέστησαν από το κούρεμα και δεν αναγνωρίσθηκε αντίστοιχο δικαίωμα στα φυσικά πρόσωπα ;

β) Τουλάχιστον για την «εισφορά αλληλεγγύης», που δεν είναι φόρος εισερχόμενος αδιάκριτα στο δημόσιο  ταμείο, αλλά εισφορά υπέρ των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι ένα ποσοστό θα κατευθυνθεί προς τους μικροομολογιούχους, που υπέστησαν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο βάρος, από τους λοιπούς πολίτες,  για τη διάσωση  της χώρας; ´ Η, εναλλακτικά, ότι αυτοί  θα απαλλαγούν τουλάχιστον από την εισφορά αλληλεγγύης ή, έστω, από ένα μέρος της;»