Γράφει ο Τάκης Θεοδωρικάκος*

Η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του newpost, στην Α’ και Β’ Αθήνας, καταγράφει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες και στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Σε ανοιχτή ερώτηση με δυνατότητα τριών απαντήσεων οι 8 στους 10 ανέφεραν ως πρώτο πρόβλημα την οικονομική κατάσταση και συγκεκριμένα τους χαμηλούς μισθούς, την υπερφορολόγηση και την ακρίβεια και 4 στους 10 την ανεργία. Ακολουθούν τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών, της υγείας και της παιδείας. Σημειώνουμε ότι υψηλές σχετικά είναι και οι αναφορές σε τοπικά προβλήματα (καθαριότητα, συγκοινωνίες κλπ.).

Τα οικονομικά προβλήματα που κυριαρχούν παντού  είναι σχετικά σε μεγαλύτερη ένταση στη Β’ Αθήνας σε σχέση με την Α’ Αθήνας και είναι η πρώτη απάντηση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, όλων των ηλικιών.

Η απαισιοδοξία για την προσωπική πορεία αλλά και την πορεία της χώρας κυριαρχούν.

55% αναμένει επιδείνωση για τη ζωή του τα επόμενα 2-3 χρόνια στην Α’ Αθήνας, ενώ στη Β’ Αθήνας αυτό ανεβαίνει στο 61,7%.

Πιο απαισιόδοξη ηλικία η 45-59 ετών και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εξίσου απαισιόδοξοι με αντίστοιχα ποσοστά είναι οι πολίτες και για την οικονομία της Ελλάδας. Εδώ απαισιόδοξοι μαζί με την ηλικία 45-59 ετών, είναι και η ηλικία 18-29 ετών.

Μέσα σ’ αυτό το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο καταγράφονται οι πολιτικοί συσχετισμοί. Προκειμένου να βγουν ορθά συμπεράσματα θα πρέπει τα αποτελέσματα της μέτρησης να συσχετιστούν με αυτά των τελευταίων εκλογών σε αυτές τις δύο περιφέρειες.

Στην Α’ Αθήνας η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα όπως ήταν στις εκλογές αλλά με μειωμένη διαφορά και σε χαμηλά επίπεδα. Τα μοναδικά κόμματα που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι στις εκλογές είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Στην Β’ Αθήνας προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας την υπέρ του διαφορά από τη ΝΔ, παραμένοντας ωστόσο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια με την Α’ Αθήνας για τα υπόλοιπα κόμματα.

*Πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO