Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, και επί τάπητος τέθηκε η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

«Συζητήσαμε με τον κ. Βενιζέλο για όλα τα θέματα που μας ενώνουν αλλά κι αυτά που μας χωρίζουν. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης που θα συμβάλει στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, όπως και της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο κ. Μπουσάτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη «η Ελλάδα να καταργήσει το νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», έτσι ώστε, όπως είπε, «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να κάνουν ένα ποιοτικό βήμα».

«Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει μια Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και της διευθέτησης, εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου, όλων των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους επιρροή της εθνικιστικής ρητορικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι η επανενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται από τη Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρση του εμπολέμου από την Ελλάδα, που δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα της καλής φιλίας των δύο λαών μας, θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την απόκτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα «που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και τα νέα που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών».

Απαντώντας στο θέμα του εμπολέμου που έθεσε ο Αλβανός ομόλογός του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο το 1987. Από το 1986, δε, οποιοσδήποτε έχει κάτι να προστατεύσει στην ελληνική επικράτεια και στην ελληνική έννομη τάξη, έχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Άρα, έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παρασχεθεί βοήθεια στα Τίρανα, στον δρόμο των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, που αναλαμβάνει τη «σκυτάλη» της προεδρίας της Ένωσης μετά την Ελλάδα.