Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν επιβράβευση ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε και δημοψήφισμα κατά του μνημονίου, αλλά αντίθετα αποτελούν ένα πεδίο συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό περιεχόμενο.

Σ΄αυτό το πολιτικό περιεχόμενο κατέληξε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη την Ελλάδα, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της προετοιμασίας του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου και πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 12/10.

Αποφασίστηκε η ΔΗΜΑΡ να υποστηρίξει συνδυασμούς που θα προκύψουν με γνώμονα ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο.

«Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, όπου δεν υπάρχουν, ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων σε όλη τη χώρα που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των πολιτών, πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική απόφαση.

Για τις εκλογές στις Περιφέρειες εκτιμήθηκε ότι μολονότι έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ είναι «να συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα, που στο πρόγραμμα και στην επιλογή των προσώπων θα αποτυπώνουν μια προοδευτική πρόταση περιφερειακής διαχείρισης και ανάπτυξης, θα αναβαθμίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στις περιφερειακές υποθέσεις και θα ευνοούν την καλλιέργεια της περιφερειακής συνείδησης».