Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την πλήρη αντίθεσή του να οδηγηθούν σε εκκαθάριση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εξέφρασε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο Πεντάγωνο.

Εξήγησε ότι στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με την Τρόϊκα πήγε ειδικά και μόνο για την ΕΛΒΟ καθώς τα ΕΑΣ τα χειρίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά. Όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, η Τρόϊκα δεν καταλαβαίνει (την αναγκαιότητα ύπαρξης των δύο αυτών αμυντικών εταιριών) αλλά το θέμα είναι εθνικό και δεν μπορούν να κλείσουν. 

Ειδικότερα για την ΕΛΒΟ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει κομμάτι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου ο όγκος εργασίας από τον Ελληνικό Στρατό είναι μεγάλος και οι εργαζόμενοι στην εταιρία αυτή , λίγοι. Εξάλλου εγκρίθηκε και από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής η υποστήριξη-συντήρηση όλων των τροχοφόρων που διαθέτει ο Στρατός

Για τα ΕΑΣ αρκέστηκε στο να πει πως «το θέμα αυτό το χειρίζεται με το σωστό τρόπο η αναπληρώτρια υπουργός Φ. Γεννηματά και η οποία είναι καλά διαβασμένη». 

Τέλος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει το υπουργείο άλλα χρήματα στον νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Σάφα) αν δεν παραλάβει επιτέλους το Πολεμικό Ναυτικό τα υποβρύχια 214 τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Σημείωσε με έμφαση πως γίνονται διεργασίες και διαπραγματεύσεις , οι οποίες ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμες.