«ΣΥΡΙΖΑ και συνέχιση του μνημονίου είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «στον Ενικό» του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

«Είπαμε ότι το μνημόνιο είναι καταστροφικό και δικαιωθήκαμε» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστήριξε για ακόμη μία φορά την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το μνημόνιο, ενώ έκανε λόγο και για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. 

«Είναι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση και άλλο πράγμα το μνημόνιο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο θα το ακυρώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Το μνημόνιο, το βράδυ των εκλογών που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, δεν θα υπάρχει».

O κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζονταν, αυτό θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χέρια καθαρά και μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επέμεινε στη θέση του κόμματος του για το χρέος. «Ακόμη και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ζητούν κούρεμα χρέους» είπε.

Διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και αν υποχρεωθεί να το κάνει, θα το κάνει μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της πατρίδας και του λαού μας.

Yποστήριξε πως όσα κόμματα κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα βαρύνονται για τη διαχείριση σκανδάλων και μιας σειράς υποθέσεων με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Εμείς δεν έχουμε τις δεσμεύσεις που έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας οδήγησαν στα βράχια σήμερα εμφανίζονται ως σωτήρες. Είναι μια υπερβολή που ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά και κυρίως τα τελευταία χρόνια βαρύνονται για τη διαχείριση μια σειράς υποθέσεων που οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα και για τη διαχείριση σκανδάλων» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς δεν μπορώ να μιλήσω με ντοκουμέντα αλλά έχω την αίσθηση όταν έχει κανείς απέναντί του κάποιον που διατέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις που είχαν αυτή τη συμπεριφορά, είναι πολύ πιο εύκολο να τον φοβερίσει» πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε πιο ικανοί διαπραγματευτές αλλά είμαστε πιο ριζοσπαστικοί και πιο ρηξικέλευθοι. Αυτοί ήταν έτοιμοι να συμβιβαστούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, ενώ προσέθεσε: 

«Όσα έλεγαν ότι θα συμβούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τελικά έγιναν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και το μνημόνιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποπέμψει κάποιο μέλος ή στέλεχος που έχει ενταχθεί στο κόμμα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βαρύνεται με λαδώματα και διαπλοκή απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση ότι διεφθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσιπρας προκάλεσε μάλιστα τον ερωτώντα να αναφέρει έστω και ένα μέλος ή στέλεχος που είναι διεφθαρμένο και σημείωσε ότι υπάρχει σπερμολογία και συκοφαντία γύρω από το θέμα αυτό, κάτι που όπως είπε οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής ζωής της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανοιχτός μόνο σε κόσμο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι ανοιχτός και σε μέλη της ΝΔ, είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά διευκρίνισε, ότι κριτήριο είναι η εντιμότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της Siemens λέγοντας ότι για πάνω από μία δεκαετία η εταιρεία χρηματοδοτούσε τα κόμματα, κάτι που όπως είπε δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. 

«Δεν είχαμε καμία καταδίκη για την υπόθεση Siemens στην Ελλάδα» σημείωσε και προσέθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει δικαίωση στο θέμα αυτό».

Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης και για αυτό οφείλεται το μνημόνιο, ενώ επεσήμανε ότι «δεν θέλω να υπάρξει παιχνίδι Ελλάδας – Γερμανίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το δίπολο που θα πρέπει να τεθεί είναι «Ευρωπαϊκός Νότος χωρίς μνημόνιαΒορράς με οφέλη από τα μνημόνια». «Δεν είναι το πρόβλημα μου οι Ευρωπαίοι» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι «Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ».

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο με αναπτυξιακά αποτελέσματα, ενώ δεσμεύτηκε και για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις καθώς, όπως σημείωσε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ως μια βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και χώρες, οι οποίες νομίζουν ότι ξεπέρασαν την κρίση.

Αναφερόμενος στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο δολοφόνος είχε στόχο να πάρει μια ανθρώπινη ζωή . Είχαν βάλει στο μάτι τον Φύσσα. Αυτό που δεν τους βγήκε σε αντίθεση με την υπόθεση Λαμπράκη είναι ότι δεν διέφυγαν»

«Υπάρχει όμως και μια ακόμα διαφορά. Τότε ήταν ένα παρακράτος που είχε διασυνδέσεις με την αστυνομία αλλά δεν είχαν κανένα κύρος μέσα στην κοινωνία όλο αυτοί που το συγκροτούσαν. Σήμερα αυτοί είναι μέσα στη βουλή. Είναι τα λούμπεν αποβράσματα, αλλά δυστυχώς κάθονται με κοστούμια στα κοινοβουλευτικά έδρανα», τόνισε.

Επανέφερε εξάλλου την πρόταση για τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό. «Όχι να κάνουμε κοκορομαχία, αλλά να δώσουμε απαντήσεις. Ποιο είναι το όραμά μας, τι πιστεύουμε για την οικονομία σε αυτή την κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.»

Αναφερόμενος στα σενάρια περί παρακολουθήσεων ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Σε μια χώρα όπου πριν από λίγα χρόνια επισήμως διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού της και σε μια παγκοσμιοποιημένη πολιτική ζώνη που έχει αποδειχθεί ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο της Μέρκελ ή της προέδρου της Βραζιλίας, είναι απίθανο κανείς να υποθέσει ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς στη χώρα μας;»

Παράλληλα σημείωσε ότι «όταν γνωρίζουμε ότι τα περίφημα βαλιτσάκια που μπορούν να καταγράφουν συνομιλίες δεν υπάρχουν μόνο σε έναν ιδιοκτήτη, μόνο στην κρατική υπηρεσία που με εισαγγελική παραγγελία υποτίθεται επιτρέπει να γίνεται οποιαδήποτε παρακολούθηση, αλλά και σε ιδιώτες».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τις υποθέσεις στις Σκουριές και της Μαρφίν, αφού καταδίκασε κατηγορηματικά τις εγκληματικές ενέργειες, τόνισε την ανάγκη να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατό δικαιοσύνη , σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι επιφυλακτικός απέναντι στα όσα λέγονται και γράφονται , αν δεν υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή ή όχι κάποιων προσώπων.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι απέναντι στις δημοσκοπήσεις λέγοντας  «ότι δεν μπορούν πια να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, όταν 40-60% των πολιτών δεν απαντάει σε αυτές».

«Θεωρώ ότι όταν τεθεί το διακύβευμα τι κυβέρνηση θέλουμε την επόμενη ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το οριακό προβάδισμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα, θα βρεθεί με μεγάλη διαφορά μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.