Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Ισχυρές πιέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ο κ. Στουρνάρας προσήλθε στο Eurogroup έχοντας στα χέρια του το ισχυρό χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, γεγονός που χαιρέτισαν μεν οι ομολόγοι του αλλά από ότι φάνηκε δεν στέκεται ικανό για να χαλαρώσει την ασφυκτική πολιτική λιτότητας που ασκείται στη χώρα μας.

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. 

Παράλληλα επιχείρησε να πείσει τους ομολόγους του ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα μέτρα και διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι χώρα μας έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πως πρέπει και οι ίδιοι να πράξουν το αντίστοιχο. Εξάλλου, σε αυτές τις δεσμεύσεις οφείλεται και η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να τόνισε ιδιαιτέρως.

Την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον Δημόσιο Τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες όμως έχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά της για να φέρει εις πέρας τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, δείχνοντας την απροθυμία των δανειστών για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο, το μεγάλο «χτύπημα» στον Γιάννη Στουρνάρα ήρθε από το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν ο οποίος πριν καλά καλά αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του έλληνα υπουργού για κάλυψη του κενού μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί το ευρωσύστημα.

Μπορεί η επίσημη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016 να μην υπήρξε στην χθεσινή ατζέντα, ωστόσο οι ευρωπαίοι υπουργοί έκαναν μια καταρχήν συζήτηση ούτως ώστε να προετοιμάζεται το έδαφος μέχρι και την συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία. 

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γεργκ Άσμουσεν πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για το φλέγον αυτό ζήτημα, λέγοντας πως η μετακύλιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που επρόκειτο να προτείνει και επίσημα ο κ. Στουρνάρας, θα σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση και αυτό απαγορεύεται ρητά.

Μάλιστα αποσαφήνισε πως είναι θέμα των ελληνικών αρχών να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «σημαντικό» και το προσδιόρισε περί τα 5-6 δισ. ευρώ.

Η αναφορά αυτή από την άλλη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τα νούμερα που ακούστηκαν, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι ακόμη νωρίς».  

Ο ίδιος τοποθέτησε τις όποιες αποφάσεις για τον ερχόμενο Δεκέμβριο και αφότου έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αν και ο ίδιος επανέλαβε πως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται καν..

Όσον αφορά στα διαδικαστικά του συμβουλίου το Eurogroup αποφάσισε να καταβληθεί η δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, όταν καλυφθούν τα προαπαιτούμενα.