Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Αυτή ήταν μάλλον η πιο δύσκολη αποστολή επίσκεψη του Βενιζέλου, όσο καιρό βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καλό κλίμα αναδύεται από τις συναντήσεις, που είχε με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Αλβανό ομόλογο του Ντ. Μπουσάτι. Η βούληση για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων επίσης. Πέρα από αυτά ωστόσο δεν υπήρχε τίποτε το συγκεκριμένο.

Ίσως την επίσκεψη να την αποδίδει απόλυτα μια φράση του Μπουσάτι στις δηλώσεις μετά την συνάντηση τους: «Με τον κ. Βενιζέλο συζητήσαμε όλα τα θέματα που μας ενώνουν και όλα όσα μας χωρίζουν».

Οι Αλβανοί αναγνωρίζουν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν ανάγκη από προώθηση, και έκαναν  λόγο για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, δημιουργία ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας και άλλα. Δεν είναι όλες οι χώρες όμως Ισραήλ.

Οι Αλβανοί μίλησαν για θέματα που απαιτούν αντιμετώπιση. Το ψητό είναι η άρση του εμπολέμου του 1940, επίσημα και δια νόμου από την ελληνική πλευρά. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα οριστικοποιηθεί ένα μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όλα αυτά ωστόσο παραμένουν απλώς καλές κουβέντες, το μόνο ουσιαστικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι εκείνο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα που καίει την Ελλάδα - και τον ίδιο, καθώς έχει αναγάγει τις θαλάσσιες ζώνες σε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του - το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Υπενθύμισε ότι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα είναι μια προτεραιότητα στην ΕΕ για το 2014, και ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιταλίας, με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας από το 1977 κατέληξε: «όπως διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση μας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι θέλουμε να διαμορφωθεί στο πεδίο αυτό η σχέση μας με την Αλβανία, η οποία επιθυμεί να γίνει μέρος της ΕΕ».

Αυτό δεν εμπεριείχε κάποια απειλή πάντως. Ο Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις» την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ωστόσο δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει κάτι περισσότερο στην άρση του εμπολέμου, υπενθυμίζοντας ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας την έχει, επισήμως, διακηρύξει το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο ήδη από το 1987».

Ωστόσο, ούτε ο Μπουσάτι δεσμεύτηκε για κάτι στις θαλάσσιες ζώνες, πέρα από καλά λόγια: «για την αλβανική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα πως θα διαβάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας» αλλά «πως θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός, πως θα δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα».

«Θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχικό σθένος και πολιτική βούληση με βάση τις αντίστοιχες νομοθεσίες, τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, σε αυτή την περίπτωση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών και βάσει της καλύτερης εμπειρίας», είπε ο Αλβανός υπουργός.

Το τι θα γίνει στη συνέχεια, θα φανεί στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε θα επισκεφτεί τα Τίρανα ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έχει ακόμα μέλλον.