Τη σημασία της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών για την ανάπτυξη στην Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά τη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας τη Ε.Ε. από τη χώρα μας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Ο τομέας της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών αποτελεί για την Ελλάδα, πυλώνα Ανάπτυξης. Είναι η βάση στην οποία πρέπει να πατήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Με γνώμονα την Γαλάζια Ανάπτυξη, η οποία είναι μια εκ των τεσσάρων μεγάλων προτεραιοτήτων της χώρας στη διάρκεια της Προεδρίας της, αλλά προωθείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με εργαλείο την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, προσβλέπουμε σε μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία, τόνισε ότι είναι ευτυχής συγκυρία που συμπίπτει χρονικά με την παρουσία μιας Ελληνίδας, ως Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία της Προεδρίας μας. Επιδιώκουμε μια λιτή αλλά αποτελεσματική Προεδρία. Θα χρειαστεί να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων, αλλά παράλληλα αποτελεί και μία μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας και το ΥΠΑΑΤ, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του και να προεδρεύσει σε όλη την Ευρώπη για τη Γεωργία και την Αλιεία», σημείωσε.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός ευχαρίστησε την κ. Δαμανάκη για την Επιλογή της Θεσσαλονίκης, ως τόπο για τη διεξαγωγή του Μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα «Αλιευτική Ικανότητα».

Στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς, τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ελληνική Προεδρία, οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ και οι στόχοι του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Η κ. Δαμανάκη παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το χρονικό διάστημα που θα προεδρεύει η Ελλάδα όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α) και οι εφαρμοστικοί Κανονισμοί που θα κληθεί η χώρα να φέρει εις πέρας.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την Ελληνική Προεδρία, όπως το Συνέδριο για την Αλιευτική Ικανότητα στη Θεσσαλονίκη, την έκτακτη συνάντηση της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία στη Μεσόγειο και άλλες.