Η οικονομική κατάσταση το μεγαλύτερο πρόβλημα - Απαισιόδοξη η πλειοψηφία των πολιτών

Η οικονομική κατάσταση το μεγαλύτερο πρόβλημα - Απαισιόδοξη η πλειοψηφία των πολιτών

Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και την απαισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας, καταγράφει η  δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του newpost, η οποία διεξήχθη το χρονικό διάστημα 7-11 Οκτωβρίου. 

Σε ανοιχτή ερώτηση με δυνατότητα τριών απαντήσεων, οι 8 στους 10 πολίτες ανέφεραν ως πρώτο πρόβλημα την οικονομική κατάσταση και συγκεκριμένα τους χαμηλούς μισθούς, την υπερφορολόγηση και την ακρίβεια και 4 στους 10 την ανεργία. 

Ακολουθούν τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών, της Υγείας και της Παιδείας. 

Συγκεκριμένα, στην Α΄ Αθήνας, σε ποσοστό 78% θεωρούν τα οικονομικά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και ακολουθεί η ανεργία σε ποσοστό 38,6%, ενώ στην Β΄ Αθήνας η οικονομική κατάσταση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 81,4% των ερωτηθέντων με δεύτερη την ανεργία σε ποσοστό 40,7% και τρίτη την ασφάλεια των πολιτών σε ποσοστό 18,2%.

Τα οικονομικά προβλήματα που κυριαρχούν παντού είναι σχετικά σε μεγαλύτερη ένταση στη Β’ Αθήνας σε σχέση με την Α’ Αθήνας ενώ είναι η πρώτη απάντηση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, όλων των ηλικιών.

Την ίδια ώρα, χαμηλά χαρακτηρίζουν τα εισοδήματά τους 6 στους 10 πολίτες τόσο στην Α΄ Αθήνας όσο και στη Β΄Αθήνας, ενώ μόλις το 3,3% τα θεωρεί «υψηλά» στην Α΄ Αθήνας και 1,6% στη Β΄ Αθήνας.

Η απαισιοδοξία για την προσωπική πορεία αλλά και την πορεία της χώρας κυριαρχούν στη δημοσκόπηση του newpost και της GPO.

Συγκεκριμένα, το 55,4% αναμένει επιδείνωση για τη ζωή του τα επόμενα 2-3 χρόνια στην Α’ Αθήνας, ενώ στη Β’ Αθήνας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 61,7%. Πιο απαισιόδοξη ηλικία είναι η ομάδα 45-59 ετών και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στην Α΄ Αθήνας μόλις το 19,3% των πολιτών θεωρεί πως η ζωή του θα βελτιωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Β΄ Αθήνας διαμορφώνεται στο 16,5%.

Εξίσου απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες και για την οικονομία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα. στην Α΄ Αθήνας, το 56,8% θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τα επόμενα 2-3 χρόνια, το 18,8% πως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 21% πως θα βελτιωθεί.

Στην Β΄Αθήνας, το 62% θεωρεί πως θα χειροτερέψει, το 16,8% πως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 18% πως θα βελτιωθεί.

Εδώ απαισιόδοξοι μαζί με την ηλικία 45-59 ετών, είναι και η ηλικία 18-29 ετών, η οποία θεωρείται η κατεξοχήν παραγωγική ηλικία.

Σχετικά με τα δύο φύλα, πιο απαισιόδοξοι είναι οι άνδρες και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο