«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται ολομέτωπη επίθεση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το μέτρο της διαθεσιμότητας. 

«Αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι το δημόσιο αγαθό της Παιδείας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα πυρά του κατά του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας ότι  «τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας οδηγούνται σε ολοκληρωτική διοικητική αποδιάρθρωση».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χιλιάδες υπάλληλοι εξωθούνται  αντιμέτωποι με το φάσμα της μισθολογικής υποβάθμισης ή ακόμα χειρότερα της απόλυσης». Όπως είπε, «αυτή η μαζική σφαγή δεν έχει την παραμικρή σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης ή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα πανεπιστήμια οδηγούνται σε αδυναμία λειτουργίας.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, πριν τη διαθεσιμότητα υπήρξαν και άλλες «επιθέσεις που στόχευαν κατευθείαν να πλήξουν  Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» φέροντας ως παραδείγματα «την μείωση του διδακτικού προσωπικού, την μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε ποσοστό πάνω από 50%», αλλά και τις παρενέργειες του PSI.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογείται ανοιχτά πλέον η επιβολή διδάκτρων, ξεκινώντας από τις μεταπτυχιακές σπουδές, που όπως είπε πρόκειται για «τη λογική του “επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου”, που παλιότερα υπήρξε το όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη, και το οποίο τώρα με το Μνημόνιο γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα».

«Η εποχή που η Παιδεία ήταν δημόσιο αγαθό, και μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, τελειώνει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:  «Έρχεται η Παιδεία ως κερδοφόρος αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών και πτυχίων».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «εκεί  θα ισχύσει ότι ισχύει παντού για τις ιδιωτικοποιήσεις: Για να μπορέσει κάθε καρυδιάς καρύδι να μπει στον χώρο και να κερδοσκοπήσει, θα πρέπει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να υποβαθμιστεί αντίστοιχα, και να παρέχει τις υπηρεσίες του με κόστος και μάλιστα υψηλό» και αυτό γιατί, όπως είπε «διασφαλίζεται αυτό που αποκαλούμε εντός πολλών εισαγωγικών “ανταγωνιστικότητα” του ιδιωτικού τομέα».

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να νικήσει» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Να αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εξελίσσεται εναντίον του, από την κυβέρνηση του Μνημονίου και την τρόικα».

«Η πολιτική των Μνημονίων βρίσκεται πια σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «τα προγράμματα και τα μέτρα είναι εδώ μόνο για να αποτυγχάνουν και να καταστρέφουν. Ούτε στο δημοσιονομικό πρόβλημα δίνουν λύσεις, ούτε στο πρόβλημα της ανάπτυξης, ούτε στο πρόβλημα του χρέους».