Την εκτίμηση ότι η υψηλή ανεργία στη χώρα μας θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης στο Λουξεμβούργο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης χαιρέτισε την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προωθεί το διάλογο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βήματα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης είναι η σωστή παρακολούθηση και ανάλυση της κοινωνικής κατάστασης και η διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και ο έγκαιρος εντοπισμός των ανισορροπιών.

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, «η δημιουργία και η καθιέρωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου ενός Πίνακα Αποτελεσμάτων/Απόδοσης [scoreboard] με βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες απασχόλησης συνεισφέρει στο συντονισμό και βελτίωση των πολιτικών. Αλλά συμφωνούμε πως θα πρέπει να εξετάζεται παράλληλα με τα ήδη διαθέσιμα εργαλεία για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών και χωρίς να δημιουργεί ή επιβάλλει επιπλέον διαδικασίες».
 
Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται βέβαια περισσότερη διερεύνηση για την επιλογή των κατάλληλων δεικτών του Πίνακα, αλλά και των τομέων [policy areas] που θα καλύπτει. Και στο σημείο αυτό αναφέρω την αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός ακόμη κρίσιμου κοινωνικού δείκτη σε μια Ευρώπη που γερνάει - αυτού της δημογραφικής διάστασης [demographic dimension].
Ως προς την Έκθεση για το Μηχανισμό Επαγρύπνησης και την επιλογή των κατάλληλων δεικτών, και εδώ απαιτείται περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία με το ECOFIN.
 
«Επίσης κρίσιμο είναι να λάβουμε υπόψη τα σήματα που εκπέμπουν οι δείκτες. Και να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε ένα δυσκίνητο όργανο που απλώς θα διαπιστώνει καταστάσεις» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τη μάχη με την κρίση φαίνεται ότι την κερδίζουμε.

«Το τίμημα, όμως, ήταν μεγάλο καθώς άφησε πίσω της εκατομμύρια άνεργους και άπορους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν τα θύματα της κρίσης και σε αυτούς οφείλουμε πολλά. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε αβοήθητους στο πεδίο της μάχης και τώρα και στο μέλλον.
Περάσαμε πολλά και δύσκολα, κυρίως οι χώρες του νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Όμως σήμερα, μπορώ να σας μεταφέρω ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης με μηδενισμό της ύφεσης και το πέρασμα σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλά και ότι η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται».