Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απο την έρευνα της GPO που δημοσιεύει το newpost.gr. Η ικανοποίηση δεν είναι αποτέλεσμα τόσο του ποσοστού που καταγράφει το κόμμα στην Α΄ Αθήνας και κυρίως στη Β΄ Αθήνας όπου προηγείται της Ν.Δ με διαφορά που ξεπερνά τις 7 ποσοστιαίες μονάδες (Ν.Δ. 17% ΣΥΡΙΖΑ 24,2%) όσο κυρίως των ποιοτικών χαρακτηριστικών που προκύπτουν.

Οι εκλογολόγοι της Κουμουνδούρου εκφράζουν τη βεβαιότητα οτι πλέον η οικονομία είναι το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, και στο οποίο πλέον θα κριθεί και θα ενταθεί η πολιτική κόντρα το επόμενο διάστημα.

«Το κόλπο του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομίας να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα δεν περνάει στους πολίτες» ισχυρίζονται και φαίνεται να έχουν δίκιο, αφου οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό «βάζουν» την οικονομία αλλά και την δική τους οικονομική κατάσταση σε πρώτη προτεραιότητα, όπως και εκείνο της ανεργίας.

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύει το οικονομικά αδιέξοδο και η ταυτόχρονη αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, τους δημιουργεί την αίσθηση έως βεβαιότητα ότι όσο «εμείς θα επιμένουμε στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας, τόσο θα πείθονται και όσοι μέχρι χθες μας αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό». 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η «οικονομική» επίθεση κατα της κυβέρνησης θα ενταθεί, και εκτιμάται οτι αυτή θα λειτουργήσει και ως «ενα βήμα» για βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι εκφράζουν πλέον ανοικτά την δυσθυμία τους για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Το «εύρημα» που αφορά τη δημοτικότητα των βουλευτών του κόμματος, τους οποίους η δημοσκόπηση φέρει να να προηγούνται μακράν των στελεχών της κυβέρνησης, δεν άφησε αδιάφορους τους κομματικούς αναλυτές.

Επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή στις δημοσκοπήσεις, και συγκρίνοντας αντίστοιχα στοιχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η τάση πλέονείναι μη αναστρέψιμη, αφου σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο όταν στελέχη της αντιπολίτευσης προηγούνται εκείνα της αντιπολίτευσης δύσκολα αυτό αλλάζει». Θυμίζουν ότι αντίστοιχη καταγραφή είχε συμβεί προεκλογική το 2004 όταν ο Κ. Καραμανλής κέρδισε τότε τις εκλογές, και αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι πλέον η συνέχεια θα δοθεί απο εν δυνάμει θέση ισχύος.

Οσο δε για την Α΄ Αθήνας εκτιμούν ότι η διαφορά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους, αλλά το γεγονός ότι η Ν.Δ δεν «παίρνει κεφάλι σε μια κατεξοχήν νεοδημοκρατική περιφέρεια, τότε όλα παίζονται».

Όμως το ποσοστό της Χρυσής Αυγής προκαλεί πονοκέφαλο, αφου παρά τις αποκαλύψεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμούν ότι «μόνο η αλλαγή πολιτικής θα απεγκλωβίσει τους ψηφοφόρους της» και γι αυτό θα ενταθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες σε περιοχές της Β΄ Αθήνας αλλά και της Α΄ Αθήνας αφου εκεί οι «ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής φαίνεται να είναι μπετοναρισμένη».