current views are: 1

16 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση04:19

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τη στάση των Ευρωπαίων

Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε, χθες, από τις Βρυξέλλες σαφές μήνυμα στις… Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 04:19’
αρθρο-newpost

Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε, χθες, από τις Βρυξέλλες σαφές μήνυμα στις… Βρυξέλλες.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε, χθες, από τις Βρυξέλλες σαφές μήνυμα στις… Βρυξέλλες.

Έναντι των θυσιών του ελληνικού λαού ζήτησε περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη. Παράλληλα, ανέδειξε τον κίνδυνο ενίσχυσης των εξτρεμιστών και των λαϊκιστών, κατά την προσφιλή του διατύπωση στις ομιλίες του προς διεθνές κοινό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τους ευρωπαίους σχετικά με την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο, μόλις 24 ώρες νωρίτερα, στη συνεδρίαση του eurogroup, η ελληνική πλευρά διαπίστωνε – όχι με έκπληξη, είναι η αλήθεια – ότι ειδικά το Βερολίνο θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, συμπαρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση και τις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικό στέλεχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, περιέγραφε το Εurogroup της Δευτέρας ως ένα… νοκ άουτ εις βάρος της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρούσε να ισοφαρίσει στα σημεία δημοσιοποιώντας το σχέδιο της για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, χωρίς να περιμένει την τελική γνώμη της τρόικας.

Ο κ. Σαμαράς που σήμερα το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του euroworking group, δηλαδή των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης, κ. Τόμας Βίζερ, καλείται συνεπώς να ισορροπήσει μεταξύ μίας, προς ώρας, σκληρής στάσης των Ευρωπαίων και της εξάντλησης κάθε περιθωρίου περαιτέρω επιβάρυνσης των πολιτών.

Υπό την έννοια αυτή, η αναφορά του Γιοργκ Άσμουνσεν για δημοσιονομικό κενό το 2014, και άρα για νέα μέτρα, αποτέλεσε όχι μόνον επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση αλλά και ισχυρή προειδοποίηση για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνιο.

Άλλωστε, πέραν των όποιων προσωπικών επιδιώξεων του γερμανού τραπεζίτη, εν αναμονή και της συγκρότησης της νέας γερμανικής κυβέρνησης, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι εξέφρασε αυθεντικά τη στάση του Βερολίνου.

Αντίστοιχου μεγέθους πλήγμα αποτέλεσε ο αποκλεισμός του roll over των ομολόγων αλλά και το… μαχαίρι στη συζήτηση περί κουρέματος, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να αναζητά ευφάνταστες λύσεις, όπως έγραφε το newpost.gr την Κυριακή, προκειμένου να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό αλλά και το ποσό που απαιτείται για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται μεν εκνευρισμός με την στάση των ευρωπαίων και έτοιμος για αντιπαράθεση, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω την μέχρι σήμερα πορεία της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, πρώτος στόχος είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και εν συνεχεία να ανοίξει η πολιτική πλέον διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό και το χρέος.

Ο πρώτος στόχος του Πρωθυπουργού, δηλαδή το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, μόνον εύκολος δεν είναι πάντως. Η εκκρεμότητα με την κινητικότητα των διοικητικών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ παραμένει ενώ και στο μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών το πιθανότερο ως σενάριο λουκέτο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων μόνον εύκολα ανεκτό, πολιτικά και κοινωνικά, δεν θα είναι.  


σχετικα αρθρα