current views are: 1

16 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση04:56

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Δημοσίευση 04:56’
αρθρο-newpost

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Σημειώνεται πως με νομοθετική προσθήκη του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, προσέθεσε τις αγροτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβάτ, στις μονάδες εκείνες των οποίων ο συντελεστής διαφοροποίησης θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση.

Στην εισήγησή του ο κ. Μανιάτης αναγνώρισε την προβληματικότητα των παλαιότερων νομοθετικών και αναπτυξιακών δομών, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα βήμα μπροστά».

Αναφερόμενος στην εισαγωγή της «διακοψιμότητας», (δηλαδή στην δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων ηλεκτροδότησης, με τις οποίες θα περιορίζεται η ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, έναντι μειωμένου τιμολογίου), σημείωσε πως το οικονομικό αντιστάθμισμα για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όλη την παραγωγή ενέργειας μέσω του «μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κριτσιώτης, υπογράμμισε πως «μπορούμε να κάνουμε λόγο για μοχλό επιτάχυνσης της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξασφάλιση βιώσιμου και υγιούς επενδυτικού κλίματος, για σιγουριά και ασφάλεια για τους επενδυτές, για όφελος του τελικού καταναλωτή».

«Στο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ – ρυθμίσεις που θέτουν ως στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του καταναλωτή» εκτίμησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με τονΣΥΡΙΖΑ να καυτηριάζει έντονα την πληθώρα παραπομπών σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις και  τις «υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, καθώς και στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

«Όλα τα ανοιχτά θέματα παραμένουν ορθάνοιχτα, όπως οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η Δημοκρατική Αριστερά, διά της Νίκης Φούντα, δήλωσε πως καταψηφίζει το «πρόχειρο» νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. «Περιμένουμε εκείνο που θα έρθει στο τέλος του χρόνου για την γενικότερη ενεργειακή πολιτική, το οποίο θα εσωκλείει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η κ. Φούντα.

«Κανείς επενδυτής δεν μπορεί να προχωρήσει, όταν ξέρει πως τα πάντα εξαρτώνται από την υπογραφή του υπουργού – εκτός από κάποιον ξένο μεγαλοεπενδυτή που νοιώθει πως μπορεί να τον επηρεάσει» σχολίασε από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μίκα Ιατρίδη, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα, πως η αναφορά της αυτή δεν έχει καμία προσωπική αιχμή εναντίον της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.

«Δεν διευκρινίζεται τι θα κερδίσει η Ελλάδα σ’ όλη αυτή τη διαδικασία», παρατήρησε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή, ζητώντας να υπάρξει «ένα εθνικό γενικό ενεργειακό πλάνο βασιζόμενο πρωτίστως στην ΑΟΖ, βάσει του οποίου θα κινηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες». Αργότερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, στηλίτευσε την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ.

«Εντάσσετε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις ΑΠΕ, επειδή ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Δίνετε άδειες εσκαφής σε αστικό περιβάλλον, στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ – ουσιαστικά το κόστος εσκαφής γίνεται φθηνότερο», κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ.

Η συζήτηση των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.


σχετικα αρθρα