Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Το ότι ο Κώστας Σημίτης θα στήριζε δημόσια την κίνηση των «58» ήταν κάτι αναμενόμενο, γι΄ αυτό άλλωστε είχαν μαζευτεί οι κάμερες στο υπουργείο Εξωτερικών χθες, γι' αυτό είχαν πάει στο αμφιθέατρο άλλωστε και κάποιοι από τους «58» (ο φακός του newpost.gr έπιασε τον Ν. Μπίστη, τον Ν. Χριστοδουλάκη, Π Αυγερινό και τον Τ. Γιαννίτση).

Ήταν και πολλοί, που είτε υποδέχτηκαν το εγχείρημα με επιφυλακτικότητα, όπως η Α. Διαμαντοπούλου ή αμφιταλαντεύονται ακόμα ανάμεσα στους 58 και τη ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο ο Σημίτης δεν θα ήταν Σημίτης αν δεν έχυνε δηλητήριο κατά πάντων και ίσως η χαρακτηριστικότερη αποστροφή της ομιλίας του να ήταν αυτή για τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία:

«Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η απαξιωτική έκφραση "παιδί του κομματικού σωλήνα" για όσους αναδείχθηκαν με βάση την κομματική τους δραστηριότητα.

Υπάρχουν, όμως, και πολύ περισσότερα παιδιά του "οικογενειακού σωλήνα" που στήριξαν την άνοδό τους στις πελατειακές δραστηριότητες των γονέων τους πολιτικών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και οι δύο κατηγορίες δεν έχουν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα, αγνοούν γι’ αυτό τον κόσμο της δουλειάς, την πειθαρχία της εργασίας, το περιβάλλον του εργαζόμενου στο οποίο ζουν οι περισσότεροι πολίτες. Κατά κανόνα, στις δραστηριότητές τους εκτός του κόμματος και της πελατειακής δραστηριότητας, υποτιμούν την ανάγκη προετοιμασίας, τη σχεδιασμένη δουλειά, τη συστηματική δράση.  Η πολιτική τους καριέρα είναι μια καριέρα ρουτίνας με στόχο την επανεκλογή».

Στα πηγαδάκια, πολλοί αναρωτήθηκαν ποιον εννοούσε, και οι περισσότεροι κατέληξαν στο ότι, η αιχμή αφορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο όταν ο Σημίτης τα είπε αυτά, η αίθουσα πάγωσε. Γιατί η εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του πρώην πρόεδρου της Κύπρου, κ. Γ. Βασιλείου και δεν ήταν απλώς μια μάζωξη εκσυγχρονιστών, είχαν έρθει πολλοί από άλλους πολιτικούς χώρους, ανάμεσα τους και ο Κώστας Μητσοτάκης και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που καθόταν σχεδόν δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά...