Ενημέρωση προς τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ σε ευρύ φάσμα θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο γεύμα που παρέθεσε ο πρέσβης στην Αθήνα της προεδρεύουσας στην ΕΕ Ουγγαρίας Γιόζεφ Τοθ.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους πρέσβεις για την ελληνική πολιτική στη Λιβύη και για το ενδεχόμενο ρεύμα λαθρομετάστευσης από τις χώρες της Βορείου Αφρικής, το οποίο η ελληνική πλευρά έθεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την πρώτη στιγμή των ταραχών.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ενός “Κέντρου Δημοκρατίας” στη χώρα μας, που θα αξιοποιούσε την ελληνική πολιτική κληρονομιά στις σχέσεις με τις χώρες αυτές, προσφέροντας στήριξη και συνεργασία για την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών και έδωσε έμφαση σε μια θετική και δυναμική οπτική της κατάστασης στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.

Ανέπτυξε επίσης τις ελληνικές θέσεις για την περιοχή που προωθούμε στο ευρωπαϊκό πεδίο, υπέρ μιας νέας Εταιρικής Σχέσης και μιας Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ με τον Νότο, που θα αξιοποιεί τα θεσμικά εργαλεία της ΕΕ με σκοπό την πολιτική, οικονομική και κοινωνική στήριξη των αραβικών λαών που αναζητούν καλύτερο μέλλον.

Ο υπουργός ενημέρωσε ακόμη τους διπλωματικούς εκπροσώπους των “27” για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ, για την ελληνική πρωτοβουλία “Ατζέντα 2014”, για τις σχέσεις με την Τουρκία - ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα την Τετάρτη- τις εξελίξεις στο Κυπριακό -η τελευταία από τις οποίες είναι η έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών- καθώς και για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου και της έκτακτης Συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου.