Σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τη βία μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας ο οποίος τόνισε πως η βία υποστηρίζεται από μια εφιαλτική ακρότατη δεξιά, υπάρχει όμως ένας ευρύτερος χώρος με λίγες, αλλά χιλιάδες ατόμων που φλερτάρουν με την ιδέα μια εσωτερικής τρομοκρατίας.

«Η χώρα αντιμετωπίζει κάτι τελείως διαφορετικό σήμερα. Αντιμετωπίζει έναν ευρύτερο χώρο, ο οποίος αριθμεί ορισμένες λίγες μεν, αλλά χιλιάδες ατόμων, τα οποία φλερτάρουν με την ιδέα μιας εσωτερικής τρομοκρατίας. Απέναντι σε αυτό το πλαίσιο, ποια είναι η άμυνα των πολιτικών κομμάτων; Ποια είναι η άμυνα του συστήματος;

Είναι μόνο η επιχειρησιακή άμυνα; Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία; Η ελληνική αστυνομία; Είναι μόνο το υπάρχον νομικό πλαίσιο, όπως έχει περιγραφεί; Φθάνει μόνο αυτό; Είναι όλα τα κόμματα της χώρας απόλυτα στοιχισμένο πίσω από μια πλήρη αντίληψη άρνησης αυτού του φαινομένου;» είπε ο κ. Δένδιας.

Τόνισε, επίσης, ότι το γενικό φαινόμενο της βίας στην κοινωνία πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από το γιαούρτι μέχρι το γκαζάκι, μέχρι τη βόμβα. Είναι καιρός να το αντιμετωπίσουμε τώρα, είπε.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτεία δεν πρέπει να περιμένει μια αυτόματη λύση για τη βία, η λύση είναι μία και μοναδική είπε και στάθηκε στην επικράτηση του κράτους δικαίου.

«Η έννομη τάξη καταλύεται και ο ισχυρός μπορεί να επιβάλλει την θέλησή του στους ασθενέστερους, αρκεί να προβάλλει μια στοιχειωδώς ανεκτή δικαιολογητική βάση για τις ενέργειές του. Οι βασικές ελευθερίες δεν τηρούνται. Και η αρχή της ισότητας μένει κενό γράμμα. Η πολιτεία και η κοινωνία δεν μπορούν να μείνουν παρατηρητές στο φαινόμενο αυτό.

Ούτε μπορούν να περιμένουν την αυτόματη λύση του προβλήματος με την εξομάλυνση των συνθηκών. Η λύση που προτείνεται δεν είναι πρωτότυπη. Ούτε πάντα εύκολα εφαρμόσιμη. Είναι όμως μοναδική. Η επικράτηση του κράτους δικαίου» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.