current views are: 1

16 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση13:07

Η κυβέρνηση εισήλθε στο πιο κρίσιμο δίμηνο για την πορεία της χώρας

Ένα βήμα πριν έλθει το τρίτο μνημόνιο που αναμένεται να αποτελέσει την τελειωτική μαχαιριά στο κορμί της Ελλάδας που ήδη ψυχορραγεί από τα άλλα δυο μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά προγράμματα, καθ’ υπόδειξη της τρόικας.

Δημοσίευση 13:07’
αρθρο-newpost

Ένα βήμα πριν έλθει το τρίτο μνημόνιο που αναμένεται να αποτελέσει την τελειωτική μαχαιριά στο κορμί της Ελλάδας που ήδη ψυχορραγεί από τα άλλα δυο μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά προγράμματα, καθ’ υπόδειξη της τρόικας.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλος

Ένα βήμα πριν έλθει το τρίτο μνημόνιο που αναμένεται να αποτελέσει την τελειωτική «μαχαιριά» στο κορμί της Ελλάδας που ήδη «ψυχορραγεί» από τα άλλα δυο μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά προγράμματα, καθ’ υπόδειξη της τρόικας.

Το νέο μνημόνιο– αν τελικά έρθει- θα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις. Η κατάσταση είναι οριακή και κανείς δεν γνωρίζει πως θα επηρεαστεί η ελληνική πολιτική σκηνή, ειδικά εάν οι δανειστές επιλέξουν να τραβήξουν και άλλο το «σχοινί», ρισκάροντας πολιτική αποσταθεροποίηση στον τόπο.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένουν ότι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει ένα νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, τα οποία όμως και προαναγγέλλονται από τους πιστωτές εντός Ε.Ε.

Προφανώς κάποιοι τεχνοκράτες θέλουν να σύρουν την Ελλάδα  σε ένα νέο μνημόνιο και σε νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα για την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση και εάν θα επιλέξει τη σύγκρουση.

Το κρίσιμο ερώτημα για πολλούς είναι από εδώ και πέρα, πως θα αντέξει η δικομματική κυβέρνηση, υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές συνθήκες και με δεδομένο ότι πάρα πολλοί βουλευτές είναι στα όριά τους.

Αρκετοί βουλευτές  στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση  παραμένει άφωνη, αδυνατώντας να παρέμβει.

Οι τελευταίες δηλώσεις των Άσμουσεν και Ρεν ήταν χαρακτηριστικές για το ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα, η οποία δια της ηγεσίας της το μόνο που ζητάει δημόσια είναι να υπάρξει κοινοτική αλληλεγγύη.

Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα λογικό, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Χαρ. Τρικούπη να επικρατεί νευρικότητα, ενώ η όποια κυβερνητική στρατηγική είναι στον αέρα, εάν συνυπολογίζει κανείς και τον βαθμό της αύξησης του ελληνικού χρέους, που μπορεί να τορπιλίσει την όποια προσπάθεια για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση εισήλθε στο πιο κρίσιμο δίμηνο για τους πολίτες που η φοροδοτικής τους ικανότητα έχει περιοριστεί δραματικά. Το ενδεχόμενο  νέων μέτρων  – πολλοί προβλέπουν- ότι θα αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και θα διογκώσει την κοινωνική οργή που ήδη υπάρχει για τις απολύσεις, τα χαράτσια, την ανεργία και  τις  περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Για να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το νέο μνημόνιο θα χρειαστεί το Μέγαρο Μαξίμου να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλό και υπάρχει μεγάλη γκρίνια για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

 Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν, ότι έστω και δύσκολα θα ψηφιστεί το πακέτο, καθώς θα ενεργοποιηθούν και εκβιαστικά διλήμματα, αλλά και η περίφημη λίστα εάν οι εκλογές γίνουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2013.


σχετικα αρθρα