Για απεγνωσμένη προσπάθεια εξεύρεσης “άλλοθι” για τα λάθη και τις παραλείψεις της ίδιας της κυβέρνησης, κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας, Θανάσης Νάκος, σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία.

Ο κ. Νάκος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν απέτρεψε τις δυσάρεστες για τη χώρα μας εξελίξεις, σταματώντας τους μετανάστες στο ταξίδι τους προς την Αθήνα και κάνει έκκληση “να τα βρουν οι Υπουργοί μεταξύ τους, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ!”.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Νάκου έχει ως εξής:

“Την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση την έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει. Αυτή ακριβώς η ανυπαρξία έχει οδηγήσει σήμερα την κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Οι παλινωδίες, η ολιγωρία και η απρονοησία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, έχουν οδηγήσει στο θλιβερό φαινόμενο της διαμάχης μεταξύ υπουργών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των έγκλειστων μεταναστών στο κτίριο Υπατία.

Η κυβέρνηση και ιδίως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αγνόησαν το βασικότερο κανόνα της πολιτικής, που επιβάλλει να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες που θα προκύψουν από κάθε ενέργεια ή από κάθε παράλειψη. Εάν, όπως είχαμε εγκαίρως καταγγείλει, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέτρεπε τη μετακίνηση των μεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα και εμπόδιζε την κατάληψη της Νομικής, απλά εφαρμόζοντας το νόμο, σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Ούτε η κυβέρνηση θα βρισκόταν σε αδιέξοδο και οι υπουργοί της σε διαμάχη, ούτε θα ήταν αναγκασμένη υπό την πίεση των γεγονότων να αναζητά παρανόμους τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης. Οι δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων υπουργών, όσον αφορά τροποποιήσεις του μεταναστευτικού νόμου, μόνο σύγχυση προκαλούν.

Η μεταβίβαση της ευθύνης από την κυβέρνηση στους περίφημους «καθοδηγητές» των μεταναστών, είναι απλώς μία απεγνωσμένη προσπάθεια εξεύρεσης “άλλοθι” για τα λάθη και τις παραλείψεις της ίδιας της κυβέρνησης. Αλήθεια, τώρα τους ανακάλυψε; Όταν επί σειρά μηνών οργάνωναν την κατάληψη της Νομικής και με πομπώδη τρόπο καθοδηγούσαν τα «θύματα»- μετανάστες, παραβιάζοντας το νόμο, τότε που ήταν η κυβέρνηση;

Η αποστασιοποίηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος παρακολουθεί κρυπτόμενος τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της κυβέρνησης, προφανώς δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του, γιατί η δική του ολιγωρία στην εφαρμογή του Νόμου οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Το κυβερνητικό θέατρο του παραλόγου πρέπει να ρίξει, επιτέλους, αυλαία. Ας τα βρουν οι Υπουργοί μεταξύ τους, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ!.”