Στην κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων προχώρησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αμέσως μετά την άσκηση σειράς ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Μιχελάκης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται από το γύρο επαφών του υπουργού  με εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όταν συζητηθεί στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, η αναστολή  της χρηματοδότησης θα γίνεται μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 θετικές ψήφους.
 
Στόχος, κατά τον κ. Μιχελάκη, ήταν η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και για το σκοπό αυτό είχε, όπως είπε, αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, «έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα».

Στο πλαίσιο αυτό αύριο, Πέμπτη, θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις που προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:

-Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

-Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,

-Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»,

Τροποποιήσεις και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ 

Στο μεταξύ, ξεχωριστή τροπολογία για το θέμα, κατέθεσαν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα. Σύμφωνα με τους βουλευτές, με την προτεινόμενη τροπολογία επιδιώκεται η σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, τονίζουν, πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη.

Έτσι λοιπόν για τα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίνεται επαρκής η διαδικασία - αξιολόγηση των στοιχείων από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την Ολομέλεια προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότηση, ενώ για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη θα πρέπει να προηγείται ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης που πρέπει να είναι αυτό του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος, προσθέτουν.

Επίσης σημειώνουν πως για την επιβολή της αναστολής ή την άρση των συνεπειών τους κρίνεται επαρκής αυτή η ίδια η δικαστική πράξη στη μεν πρώτη περίπτωση η πράξη του εισαγγελέα που ασκεί τη δίωξη κατά κοινοβουλευτικών προσώπων στη δε δεύτερη διάταξη του παραπεμπτικού βουλεύματος ως «οιονεί περιοριστικός όρος». Το ίδιο θα ισχύει για την περίπτωση άρσης της αναστολής, δια της αμετάκλητης απόφασης ή βουλεύματος.