Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η στάση της τρόικας καθώς οι πιστωτές όχι μόνον υπαναχωρούν από συμφωνηθέντα (βλ. μετακύλιση ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες) αλλά εμφανίζονται να εγείρουν νέες απαιτήσεις, κυρίως, ως προς τη λήψη νέων μέτρων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ ευρώ, για το 2014.

Σε μία περίοδο που η Αθήνα θα ανέμενε μία σχετική χαλάρωση εκ μέρους των πιστωτών και, κυρίως, την εκ μέρους τους αναγνώριση του κινδύνου κοινωνικής και πολιτικής έκρηξης στην Ελλάδα, η τρόικα και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο εμφανίζεται να εμμένει σε στενές λογιστικές προσεγγίσεις.

Ειδικά για το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων, δηλαδή του δημοσιονομικού κενού για το 2014, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, δεδομένου ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα είχε συμφωνήσει ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και, στο μεσοδιάστημα, όχι μόνον δεν υπήρξε επιδείνωση των δεδομένων αλλά, αντιθέτως, τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ύψος του ποσού που αναζητείται δεν υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια, ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί από διαρθρωτικά μέτρα. Παράλληλα, αρνείται οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο καθώς είναι σαφώς ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δοκιμάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή και την αντοχή της ίδιας της κυβέρνησης.

Στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, πάλι, η Αθήνα κάνει λόγο για σαφή υπαναχώρηση της Ευρωζώνης ως προς τη μετακύλιση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες (ANFA's) ενώ συνιστά δυσάρεστη έκπληξη η απόρριψη των εναλλακτικών που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, όπως η αναχρηματοδότηση των ποσών που δόθηκαν, επί Γ. Αλογοσκούφη, στις τράπεζες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνονταν χθες ότι είναι οι πιστωτές που θα πρέπει να βρουν τρόπους αναπλήρωσης των ANFA's και όχι η Ελλάδα ενώ σημειώνονταν ότι το ποσό είναι τόσο χαμηλό, περί τα 11 δισ. ευρώ, που σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογεί το αίτημα για ένα νέο δάνειο και μαζί ένα νέο μνημόνιο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει.

Προστίθεται, δε, η εκτίμηση ότι αντίστοιχη... αλλεργία προς ένα τρίτο μνημόνιο δείχνουν, εκτός από την Ελλάδα, και οι πιστωτές καθώς θα πρέπει να αιτιολογήσουν στη κοινή γνώμη των χωρών τους, και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών, το λόγο πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία κατά τα λοιπά παρουσιάζεται ως... ιστορία επιτυχίας.

Τέλος, ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας, η Αθήνα στέλνει το μήνυμα της άμεσης έναρξης των σχετικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του βάρους της Ελλάδας για τόκους και χρεολύσια, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές αποδέχονται πώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει επιτευχθεί.

Από την πλευρά της, η ευρωζώνη μοιάζει να παίζει καθυστέρηση μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για αργότερα, ενδεχομένως και μετά τις Ευρωεκλογές του προσεχούς Μαίου, στερώντας έτσι από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί που, προφανώς, θα ήθελαν να έχουν στην κατοχή τους πριν τις κάλπες.

Αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και την ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά συνέστηναν χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την αρχή μίας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης όπου, πλέον, όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά...