Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Το γνωστό δίλημμα Σαμαράς ή χάος - δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - φαίνεται ότι επαναφέρουν στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία είδαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον «πολιτικό... λαγό Άδωνι Γεωργιάδη» να επαναφέρει αίφνης το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη σημαίνει δύο πράγματα. Η ότι η κυβέρνηση βλέπει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια με τις γνωστές συνέπειες για την κοινωνία δεν βγαίνει ότι και αν κάνουν και για αυτό θέλουν να πηδήξουν από το τρένο της εξουσίας μέσω μιας εκλογικής αναμέτρησης ή ότι θέλουν να εκβιάσουν την τρόικα με το επιχείρημα ότι εάν δεν στηριχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά τότε η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ....

Όποιος και να είναι ο λόγος οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβλέπουν για άλλη μια φορά τον πανικό της κυβέρνησης πριν την οριστική υποταγή στα σχέδια των δανειστών.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι εάν υπάρξουν νέα μέτρα υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης των βουλευτών που την στηρίζουν την στιγμή που η κοινωνία βράζει και χρειάζεται μόνο ένα σπίρτο για να ανάψει η φωτιά» έλεγαν με έμφαση οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Προκειμένου μάλιστα να διαμορφώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους νέους κυβερνητικούς εκβιασμούς η ΚΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή θα ασχοληθεί μόνο με τα θέματα της επικαιρότητας. Δηλαδή τα οικονομικά, το θέμα της Χρυσής Αυγής, τη θεωρία των δυο ακρών αλλά και όλα τα θέματα της καθημερινότητας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της Κουμουνδούρου. Να υπάρξει ολική επαναφορά στα θέματα της  καθημερινότητας τα οποία έχουν διογκωθεί απελπιστικά με αποτέλεσμα να πνίγουν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Η τιμή του πετρελαίου ,οι νέοι και παλαιοί φόροι, οι απολύσεις  βρίσκονται ήδη στην πρώτη θέση της πολιτικής  ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω σε αυτά τα θέματα θα εδραιωθεί η αντιπολιτευτική του τακτική.

Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται περισσότερο την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Κομισιόν εκ μέρους της αριστεράς. Οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να έχει κλείσει και η όλη διαδικασία να χρειάζεται μόνο την έγκριση των αρμοδίων οργάνων.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα θα βοηθήσει τόσο τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και την Ευρωπαϊκή Αριστερά η οποία θα έχει τολμήσει να βάλει ως υποψήφιο για μια κορυφαία Ευρωπαϊκή θέση έναν νέο άφθαρτο πολιτικό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε  μια από τις χώρες του νότου που πλήττονται από την οικονομική κρίση.