Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Έπειτα από αρκετά χρόνια κάτι που δεν έχει μείνει απαρατήρητο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται συστηματικά.

Ο κ. Σημίτης δεν μιλούσε δημοσίως τα τελευταία χρόνια. Οι παρεμβάσεις του εξαντλούνταν σε ομιλίες ανά την Ευρώπη και με βασικό θέμα τα οικονομικά αλλά και την πολιτική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε μόλις ένα μήνα, ο κ. Σημίτης έχει κάνει τρεις δημόσιες παρεμβάσεις με βασικό θέμα την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Η αρχή έγινε στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε παρών στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Σε εκείνη την ομιλία του είχε στάξει «φαρμάκι» για το Γιώργο Παπανδρέου και τις επιλογές του και είχε ασκήσει κριτική στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.

Την περασμένη Κυριακή ο Κώστας Σημίτης ξαναχτύπησε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».Ο κ. Σημίτης δηλώνει, «τελευταία γίνεται καλή δουλειά από τον Σαμαρά με τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τον Στουρνάρα στην οικονομία».

Και ήρθε και η τρίτη «παρέμβαση» με τη δήλωση στήριξης στην κίνηση των 58 για την Αριστερά. Μάλιστα όπως κατέγραψαν και οι τηλεοπτικές κάμερες ο πρώην πρωθυπουργός ενώ αναχωρούσε, έκανε στροφή και στάθηκε μπροστά στις κάμερες για να κάνει τη δήλωση.

Τι να επιδιώκει άραγε ο πρώην πρωθυπουργός με αυτές τις παρεμβάσεις αναρωτιούνται πολλοί. Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο κ. Σημίτης δε λεει και τα καλύτερα για τον κ. Κουβέλη.

Πολλοί, λοιπόν, εκτιμούν ότι ο Κώστας Σημίτης έχει εκπονήσει στρατηγική ώστε να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τον Κάρολο Παπούλια.

Εν δυνάμει αντίπαλος του θα μπορούσε να είναι ο Φώτης Κουβέλης για αυτό και του επιτίθεται.

Με τον Αντώνη Σαμαρά, είναι απαραίτητο να έχει καλές σχέσεις καθώς η ανάληψη της ΠτΔ περνάει από τον κ. Σαμαρά οπότε έτσι εξηγούν κάποιοι τα καλά λόγια που με δυσκολία λεει στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο κ. Σημίτης.

Πάντως το σενάριο έχει ένα σοβαρό κενό. Αυτό είναι η απόλυτη άρνηση με την οποία αντιμετωπίζουν τον Κώστα Σημίτη οι «καραμανλικοί» της ΝΔ.