«Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου προγράμματος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. 

Προηγουμένως η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πληροφορίες της είχε υποστηρίξει ότι επίκειται η έγκριση ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν και στην περίπτωση που αυτά δεν επαρκέσουν, θα κληθεί να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει τίτλους, οι οποίοι θα διατεθούν στις τράπεζες και οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να τους καταθέσουν ως ενέχυρο για την διασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Die Zeit, κεντρικές τράπεζες χωρών μελών της ευρωζώνης δεν επιθυμούν την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών τίτλων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, ιδίως για την κάτοχο μεγάλου «πακέτου» ελληνικών χρεογράφων, κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.