Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει το κάθε μεταχειρισμένο μεταγωγικό ελικόπτερο Σινούκ που μας πούλησε-παραχώρησε η Ουάσισγκτον μετά από αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να προμηθευτεί η Αθήνα δέκα ελικόπτερα του τύπου αυτού από την Αμερική, τα οποία όμως πρώτα θα συντηρηθούν εργοστασιακά και θα εφοδιαστούν με συστήματα αυτοπροστασίας. Λόγω της Αμερικάνικης νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να προβεί η Ουάσιγκτον σε δωρεά αμυντικού υλικού που ήδη έχει σε ενεργό δράση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Βέβαια και η εργοστασιακή συντήρηση των Σινούκ αυτών να γίνονταν στην Ελλάδα τόσο πάνω-κάτω θα στοίχιζε μαζί με το σύστημα αυτοπροστασίας που θα εφοδιαστούν.

Η προμήθεια αυτή θα βοηθήσει την Ελληνική Αεροπορία Στρατού να απαλλαγεί από τα παλιά ελικόπτερα Χιούι, να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς θα μπορεί να μεταφέρει μέσα σε λίγη ώρα μεγάλες δυνάμεις σε θέατρα πολέμου είτε σε ξηρά είτε σε θάλασσα.

Τα είκοσι μεταγωγικά ελικόπτερα ΝΗ-90 που της παραδίδονται σταδιακά βοηθούν την κατάσταση αλλά δεν επαρκούν. Εάν δεν προμηθεύονταν τα δέκα αυτά μεταχειρισμένα ελικόπτερα Σινούκ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ήταν υποχρεωμένο να σκεφτεί την αγορά νέων ελικοπτέρων που θα στοίχιζαν πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή κλείστηκε κατά τα πρόσφατα ταξίδια στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το Πεντάγωνο προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των μονάδων και επειδή δεν μπορεί να διατηρεί πολλά στρατεύματα στα νησιά (που θα απαιτούσε υψηλό κόστος και αύξηση της θητείας) έχει οδηγηθεί στην υιοθέτηση του μοντέλου της τάχιστης μεταφοράς δυνάμεων όπου απαιτηθεί.

Βέβαια και αυτό έχει ένα μεγάλο κόστος καθώς υποχρεώνει την Αεροπορία Στρατού να διαθέτει μεγάλη μεταφορική δυνατότητα. Το δυστύχημα είναι ότι η απειλή της χώρας μας εξ ανατολών παραμένει ισχυρή απρόβλεπτη αναγκάζοντάς την να διαθέτει πολυέξοδες Ένοπλες Δυνάμεις δυσανάλογες με τις δυνατότητές της.