Μία νέα κόντρα ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, με αφορμή πλατεία του δήμου η οποία φέρεται να χαρακτηρίστηκε ως Πάρκο Δυρραχίου.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, καταγγέλλει ότι ότι, στη Θεσσαλονίκη, η Πλατεία Καραϊσκάκη μετονομάστηκε σε Πάρκο Δυρραχίου χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Γιάννη Μπουτάρη ως αντεθνική, διότι η Αλβανία είναι εχθρικό κράτος και αντιπρότεινε να ονομαστεί κάποια πλατεία στη Θεσσαλονίκη, Πλατεία Ιωάννη Μεταξά, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι ο χαρακτηρισμός πλατείας του δήμου Θεσσαλονίκης, ως Πάρκου Δυρραχίου δεν συνιστά ονοματοθεσία, αλλά άτυπο χαρακτηρισμό στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών σχέσεων των δύο πόλεων (Θεσσαλονίκης και Δυρραχίου), μετά την αδελφοποίησή τους. 

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, υπογράμμισε εκ προοιμίου ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων των δήμων της χώρας, αλλά μόνο έλεγχο νομιμότητας μπορεί να ασκεί.

Παρ΄ όλα αυτά -όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης- το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε στοιχεία και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από το Αρχείο Ονοματοδοσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πόλη δεν υφίσταται πλατεία με την ονομασία Πλατεία Καραϊσκάκη. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ζήτημα μετονομασίας. Αφετέρου, ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι, από τον Δεκέμβριο του 2011, έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η αδελφοποίηση του δήμου Θεσσαλονίκης με την πόλη του Δυρραχίου. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον δήμο, ο χαρακτηρισμός «Πάρκο Δυρραχίου» δεν συνιστά ονοματοθεσία, αλλά έναν άτυπο χαρακτηρισμό, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών σχέσεων των δύο πόλεων μετά την αδελφοποίησή τους.

Ο βουλευτής της ΧΑ επιτέθηκε κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι «του αρέσει να προκαλεί με δηλώσεις του για διάφορα θέματα και, ενώ έχει απαγορεύσει εκδήλωση τιμής για τους Πόντιους μάρτυρες, έχει δώσει άδεια σε κάτι περίεργους τύπους, φτερά και πούπουλα, να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης». «Μπορεί ο κ. Μπουτάρης να είναι για λίγους ακόμα μήνες δήμαρχος της πόλης και πολύ πιθανό να το έκανε αυτό για να αντλήσει ψήφους, αν σκέφτεται να κατέβει δήμαρχος Δυρραχίου. Μακάρι και να βγει εκεί. Αλλά η Θεσσαλονίκη έχει σοβαρά προβλήματα και ο δήμαρχος πρέπει να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο αντί να βάζει περούκες και καρναβαλίστικες στολές» είπε ο κ. Γρέγος και πρότεινε να ονομαστεί μια οδός της πόλης, οδός Ποντίων μαρτύρων και, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, να ονομαστεί μια πλατεία της Θεσσαλονίκης, Πλατεία Ιωάννη Μεταξά.