«Είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του στη Βουλή, έκανε λόγο για μία τροπολογία «που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό του δικαιϊκού μας συστήματος, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε τον κίνδυνο να βρεθούν στη Βουλή και να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση κόμματα, ηγετικά στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα».

Αναφέρθηκε επίσης στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομόθυμη αποδοχή της από το Σώμα.
«Προσθέσαμε ως προϋπόθεση αναστολής χρηματοδότησης την επιβολή προσωρινής κράτησης, αυξήσαμε τον αριθμό των παραπεμπόμενων βουλευτών ή στελεχών του κεντρικού οργάνου διοίκησης από το ένα δέκατο στο ένα πέμπτο, υιοθετήσαμε την πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και προβλέψαμε ότι η αναστολή χρηματοδότησης μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι εγκληματικές πράξεις τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος ή στο όνομα αυτού».

Ο κ. Μιχελάκης απάντησε και στην κριτική του ΚΚΕ, που επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην Χρυσή Αυγή ούτε στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, λέγοντας ότι «κάθε κανόνας δικαίου οφείλει να είναι γενικός και απρόσωπος».

«Όταν απειλούνται ή πλήττονται τα δημόσια αγαθά, δεν χωρούν μικροκομματικές ή κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Όταν διακυβεύεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», τόνισε ο υπουργός.